Hírek

Szombathely visszavár!

2011. november 14., 22:00

Szombathely gazdasága számára elengedhetetlen, hogy minél több jól képzett műszaki szakember álljon az itteni cégek, vállalatok rendelkezésére. A végzős általános iskolások ezekben a hetekben, hónapokban ismerkednek a megyeszékhelyen lévő cégek képzési kínálatával, a későbbi elhelyezkedési lehetőségekkel.

Szombathely visszavár!

A város is mindent megtesz, hogy segítsen jó szakembereket találni. A hétvégén harmadszor rendezték meg a Szombathely visszavár programot. Ennek célja, hogy a más városok egyetemein tanuló diákokat visszacsábítsák, és az itt működő vállalatoknál kamatoztassák tudásukat.

Nagy volt a sürgés-forgás az LUK tanműhelyében pénteken.  Közvetlen közelről láthatták a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik a gyártáshoz használt gépeket, és megismerkedhettek azokkal az eljárásokkal, amelyeket az itteni termelésben alkalmaznak.

Könczöl Szilárd
"Még csak most gondolkodom a dolgokon, de a villamosenergia is érdekel, a gyárakban dolgozni is tök jó lehet. Szeretném ezt csinálni, ha lehetne rá esély."

Az a cél, hogy minél több diák válassza a műszaki képzést, mert a helyi vállalatoknak jó szakemberekre van szükségük a fejlesztéseikhez. A Szombathely visszavár programsorozat a felsőoktatásban tanulókat szólítja meg. Több mint százan látogattak el a szombati rendezvényre, megtelt a Városháza nagyterme. Az első két alkalommal a Szombathelyen érettségizett, műszaki felsőoktatásban tanuló diákokat hívták, most bővült a kör, közel 400 meghívót küldtek szét. 

Molnár Miklós - alpolgármester
"Bővült a szombathelyi, de nem önkormányzati fenntartású intézményekkel, Bolyai, Premontrei, valamint a megyei középiskolákból jelenleg műszaki képzésben résztvevőkkel is."

A programban az öt legnagyobb szombathelyi cég vesz részt, amelyek elsősorban műszaki, mérnöki munkakörökbe várnak jelentkezőket.

Dombi Márton - személyzeti vezető, TDK-Epcos Kft.
"Alapvető célunk, hogy a szombathelyi fiataloknak munkát biztosítsunk, az a tapasztalat, hogy jól lehet számítani azokra, akik erről a területről származtak."

A vállalatok már érzik a Szombathely visszavár program első eredményeit, megnőtt az érdeklődők száma.

Zöld Anna Tímea - szervezetfejelsztési vezető, BDW-Hungária Kft.
"Nagyon nagy számban jelentkeznek hozzánk szakmai gyakorlatra, a 2011-es évben eddig 50 fő szakmai gyakorlatost fogadtunk."

Kenyeresné Vörös Rita - személyügyi vezető, LUK Savaria Kft.
"Nagyon sok hallgató jelentkezett nyári gyakorlatra, sokan kerestek meg minket, hogy nálunk írnák a diplomamunkájukat, úgyhogy már van kézzel fogható eredménye ennek a programsorozatnak."

A vállalatok többsége ösztöndíjat, lakhatási támogatást, jó kereseti- és karrierlehetőséget kínál a fiataloknak. Sok hallgató szívesen dolgozna a szülővárosában.

Horvath Tamás
"Budapesten tanulok a Műszaki Egyetemen. Szeretnék visszajönni, de ez függ az álláslehetőségtől is."

Németh Marcell
"Család, mindenki Vas megyében van, szeretnék a közelben elhelyezkedni."

A Szombathely visszavár program ötletét más városok is átveszik: rövidesen Zalaegerszegen indul egy hasonló kezdeményezés.