Hírek

Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium hagyományos március 15-ei megemlékezés

2023. március 14., 18:41

A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium a hagyományos március 15-ei megemlékezésén kívül a Szent Márton temetőben is koszorúkat helyez el a Hübner család mauzóleumánál. Pénteken zenével, verssel emlékeztek meg.

Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium hagyományos március 15-ei megemlékezés

Zenével, verssel vette kezdetét a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium hagyományos március 15-ei megemlékezése a Szent Márton temetőben. Tanárok és diákok közel negyed évszázada minden márciusban összegyűlnek a Hübner család mauzóleumánál, és bensőséges ünnepségen emlékeznek meg a zömmel ismeretlen sírban nyugvó szabadságharcos hősökről.

hisz mi az a hon?...

A megemlékezésen Torjay Valter beszélt a Szent Márton temető fontosságáról és a Hübner családról. Hübner János nemzetőr erdélyi szász családból származott, később városi tanácsnok és téglagyáros lett. Az evangélikus templom építéséhez úgy adta olcsóbban a téglát, ha a tornya 48 méter magas lesz.

Torjay Valter - művészettörténész, festőművész
“Hübner Jánosról annyit kell tudni, hogy ő tulajdonképpen nem tudott magyarul. Ő annyira német volt, egyébként a temetőnek ez a része ahol most állunk, ez főleg német családoknak az oldala, és hát ennek ellenére nagy 48-as volt, az evangélikus templomnak a tornyát is 48 m magasra akarta építeni, és azt mondta, hogy akkor olcsóbban adja a téglát. Amikor március 15-én ünnepelték, akkor a Hübner ház ott volt ahol most a Berzsenyi Könyvtár tudomásom szerint, és a kisöreg mindig kijött az ablakba estefelé, odajöttek a fiatalok és akkor ő is boldogan kiabálta, hogy élender haza, mert nem tudott magyarul.”

A szombathelyi önkormányzat képviseletében Bokányi Adrienn és Tóth Kálmán helyezett el koszorút, lerótta tiszteletét Balázsy Péter vármegyei jegyző, Fodor István, a tankerület igazgatója, és a Művészeti Szakgimnázium vezetése is a Hübner család mauzóleumánál.