Hírek

Szombathelynek is lesz szőlőhajtásokat megörökítő könyve

2011. április 13., 12:00

Káldy Lajos festőművész készíti majd a rajzokat a  Múzeumfaluban elültettett szőlőtövekről a Szent György-napi vásáron. Emellett számos új látványossággal, interaktív programmal várják az érdeklődőket a Múzeumfaluba.

Szombathelynek is lesz szőlőhajtásokat megörökítő könyve

Újra zsúpolják a szalafői kerített ház tetejét. Ebben az épületben kapnak helyet az új kézműves műhelyek. Bognár, takács, fazekas, kefekötő költözik majd ide és tart bemutatót a régi mesterségekről az érdeklődőknek. A napokban beültették a szőlőhegy egy részét. Még az 1800-as évek végén pusztító filoxérajárvány előtti időkből származó szőlőtövek oltványai kerültek ide. Készül a szőlőhegy vesszőkerítése, és további látványosságot is kínál a múzeumfalu.

Dr. Nagy Zoltán - igazgató, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Örököltünk egy szőlőprést Nagymákfáról, ami a vasvári múzeum állandó kiállításán volt. Ezt áthelyeztük a Múzeumfaluba. Nincs kunyhója, ezért a bejárathoz közel helyezzük el, oszlopokon álló tető alá, és egy foglalkoztatóhely is lesz."


Ezek a deszkák egy épülő karám elemei. Hamarosan egy új ló kerül majd a múzeumfaluba, de további állatok is helyet kapnak itt. Ha elkészül a kiscsömötei magtár mása, a tervek szerint gyógynövény-készítményeket árulnak benne. A megyei települések természetbeni felajánlására számítanak, hogy felépíthessék a faluközpontban a kocsmát, amelyben vasi ételeket is lehet majd kóstolni, illetve tervezik egy iskolaépület kialakítását is. A múzeumigazgatóság mindezt pályázati forrásokból és a nagyrendezvények bevételéből valósítja meg.