Hírek

Szombathelyre érkezett a Fából faragott Magyarország című vándorkiállítás

2021. november 02., 14:54

A tárlat a trianoni döntés 100. évfordulója alkalmából a Trianon Múzeum és a Hagyományok Háza által meghirdetett művészeti pályázatra érkezett anyagokból állt össze. Az alkotások a Kárpát-medence egy-egy tájegységének, településének spirituális üzenetét, szimbólumait ábrázolják művészi eszközökkel. A kiállítást az Őrvidék Házban rendezték be.

 

Szombathelyre érkezett a Fából faragott Magyarország című vándorkiállítás

Turulmadár a Szent Koronával, templomok kazettás mennyezetére emlékeztető festett, feliratozott fatáblák - magyar szimbolikával teli, gazdag kiállítási anyag érkezett Szombathelyre az Őrvidék Házba szombaton. A Trianon Múzeum és a Hagyományok Háza által közzétett művészeti felhívásra több mint ötven faragvány érkezett, a legszebbeket szakértő zsűri válogatta össze. Az alkotások a nemzeti identitás erejét, az összetartozás szilárdságát jelenítik meg, bennük van a magyarság öröme, bánata és jövője. A művészek saját érzéseiket, gondolataikat, a Trianon okozta veszteségeket, a Nagy-Magyarország földjén sarjadt nemzeti érzelmeiket fogalmazták meg ily módon.

Farkas Csaba - igazgató, Őrvidék Ház
"A Kárpát-medence szinte minden szegletéből érkeztek fafaragások, népi motívumokkal díszített használati tárgyak, ami bizonyítja, mennyire összetartozunk, hiszen mind a népművészetünk, anyanyelvünk összeköt minket, hiába is próbálták a trianoni határokat felállítani, és pontosan ezt akarjuk ezzel a kiállítással megmutatni, milyen szép és egységes a magyar nemzet."

A vándorkiállítás júniusban indult útjára, az egész Kárpát-medencébe eljut. Szombathely a második állomás. A tárlatot rendhagyó történelemórákkal ötvözték, ma a Puskás-iskola diákjai látogattak el az Őrvidék Házba. A Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör tagjai a második világháborúról, a katonák akkori felszereléseiről, fegyvereiről meséltek nekik.

"Végiggombolásos zubbony, a gombokon a Szent Korona látszik, ez is ösztökélő, lelkesítő volt a katona számára."

Az ehhez hasonló élményszerű tanórák elmélyítik a diákok tudását. A Puskás-iskolában ennek már régi hagyománya van - amikor csak tudják, kihasználják az adódó lehetőségeket.

Bodó Judit - történelem mestertanár, Puskás Tivadar Szakképző Iskola
"Úgy gondolom, ha kapcsolatba kerülhetünk ilyen alkotásokkal, tárgyakkal, és ehhez hozzájárul, hogy szakavatott hagyományőrzők beszélnek a második világháborúról, azt az alkalmat meg kell ragadni, és be kell építeni a történelemtanításba is, lehet rá hivatkozni."

Holnap Mátyás király korával, csütörtökön a honfoglalással, pénteken a 48-as forradalom időszakával ismerkedhetnek a tanulók rendhagyó történelemórán. A Fából faragott Magyarország című kiállítás ezen a héten látogatható, majd megy tovább Debrecenbe.