Hírek

Szombathelyre érkezett a Makovecz Imre építész munkásságát bemutató vándorkiállítás

2022. január 12., 23:43

Az Ég és föld között című szabadtéri tárlat megnyitója egyben a Smidt Múzeum évindító programja is volt.

 

Szombathelyre érkezett a Makovecz Imre építész munkásságát bemutató vándorkiállítás

Makovecz Imre a magyar organikus építészet mestere, megteremtője volt. Egyéni kompozíciójú, jellegzetes stílusjegyeket viselő épületei közül talán legismertebb a makói Hagymaház. A híres tervező- és építőművész legfontosabb munkáit mutatja be az utazó kiállítás, mely kedden Szombathelyre is megérkezett. Megnyitó beszédében Horváth Soma elmondta: Makovecz épületei, kupolái szinte emberarcúak.

Horváth Soma – alpolgármester, Szombathely
,,Makovecz Imre tulajdonképpen a magyar építészet nemzetközileg is elismert egyik fő irányzatának a az organikus mozgalomnak volt a fő hazai képviselője , az ő munkásságát mutatja be tulajdonképpen ez az oszlop,,

Az épületfotók egy oszlopra kerültek fel a Smidt Múzeum kertjében.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria MHV Múzeum
,,Alapvetően ez a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Alapítvány közös megrendezésében született meg, és ez csak egy rész, csak idézőjelbe téve, részprogramja. Alapvetően a kerítés kiállításról a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésére tablókon megjelenített Makovecz kiállítás az alapja ennek és ebből állítottak össze egy vándorkiállítást.,,

Országszerte - főleg vidéken - és a határon túl is dolgozott: az ő munkája többek között a paksi templom, az egri uszoda és a csíksomlyói oltár. Szombathelyen nincs olyan középület, amit Makovecz Imre tervezett volna, viszont innen nem messze, Ispánkon van egy magánház, ami az ő keze munkája. Épületei a föld és az ember kapcsolatát mutatják be.

Tomka Gábor, főigazgató-helyettes, Magyar Nemzeti Múzeum
Ugye ez minden városban ugyanaz a készlet megy. Ez az ötödik alkalom , de 2022-ben az első alkalom, hogy ezt láthatja a közönség  , és ez külön öröm, hogy az ország legrégebbi városába is eljutott , az építészeti hagyományok ugye a római korra mennek vissza , tehát érdekes összehasonlítani a régit az újjal , hiszen Makovecz egy semmihez sem hasonlítható szellemiségű és hát egy egészen különös képi világú építészeti munkát hagyott maga után.  

Makovecz 2011-ben hunyt el, 75 évesen. A kiállításmegnyitót követően kerekasztal-beszélgetést tartottak az építész életművéről, pályájáról Csóka Balázs, az Országépítő Folyóirat Felelős szerkesztője, valamint Litkei Tamás építész közreműködésével. A kiállításhoz kapcsolódóan a Smidt Múzeum múzeumpedagógiai programokat is szervez majd.