Hírek

Szóval?!

2011. március 01., 09:21
 A gépipari szakközépiskola és a Kanizsai-gimnázium csapata vehet részt a Szóval?! Országos Vitaverseny regionális fordulójában. A diákok egy esszét és egy tesztet már megírtak, ennek eredményeképpen jutottak túl az előselejtezőn, ahova 170 csapat regisztrált.
Szóval?!
A versenyt az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Külügyminisztérium kezdeményezte.

 "Az EU-nak egyetlen hivatalos nyelvet kellene használnia." Ezt a tételmondatot kell majd igazolni vagy cáfolni a vitaverseny regionális döntőjében. A gépiparis fiúk már készülnek a feladatra.

Varga Gábor
"Ez a csapat nagyon szeret beszélni. Az osztályban is nagy viták szoktak kialakulni egy magyar- vagy történelemóra keretében."


A verseny legfőbb célja, hogy népszerűsítse a vitázás kultúráját a középiskolások körében. A diákok ugyanakkor fejleszthetik kommunikációs képességüket és az együttműködést is tanulhatják.


Varga Hedda - felkészítő tanár, Gépipari Szakközépiskola
"Egy kooperatív munkafolyamatot, ami most az oktatás egyik nagy célja, azt is meg tudja valósítani, hiszen öntevékenyen szerveződnek és maguk gyűjtik be az információt."

A Kanizsai-gimnázium diákjai is maguk döntötték el, hogy jelentkeznek a versenyre. Márk szerint nemcsak a főnyeremény, vagyis a brüsszeli tanulmányút volt vonzó számukra. A vitaverseny másik célja éppen az, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az unióhoz kapcsolódó kérdések, dilemmák iránt. A regionális döntőt áprilisban Szombathelyen tartják.