Hírek

Szűrővizsgálatok a Fő téren

2020. július 08., 14:42

Vérnyomás-, vércukor és húgysavszint-mérés, látás- és hallásvizsgálat, testösszetétel, légzésfunkció - ilyen vizsgálatokat is el lehet végeztetni abban a szűrőkamionban, amely a szombathelyi Fő térre érkezett szerdán. 2010-ben indult és 2030-ig tart  Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 76 szakmai szervezet összefogásával valósul meg.

Szűrővizsgálatok a Fő téren

A telefonnál:
Dankovics Gergely - programigazgató, MÁESZ ('29mp)

"Célkitűzése, hogy kortól, lakhelytől, foglalkozástól függetlenül minden magyar állampolgárnak lehetőséget biztosítson saját egészségi állapotának megismerésére. Közel 40 féle vizsgálatot végeznek el a szakemberek ingyenes formában. Idéntől már elérhető a szájüregi daganatok korai felismerése vagy olyan érdekes vizsgálatok mint a vénás elégtelenségek vizsgálata, tehát az a cél, hogy minden látogató fél óra alatt átfogó képet kapjon saját egészségi állapotának alakulásáról."

Anikó az egészségügyben dolgozik. Számára nemcsak páciensei, de saját állapota is fontos, így minden lehetőséget megragad, hogy szűréseken vegyen részt.

Mester Józsefné
"Bent vagyok a korban, jó tudni, ha esetleg valami van, érdekel az egészségem, foglalkozom vele, vitaminokat szedek, kíváncsi vagyok, mit tudnak ebből kihozni, amit kitöltöttem."

A szűrőkamion kilencedszer jár a vasi megyeszékhelyen, ezúttal közel 200 fő vesz részt a vizsgálatokon. Ha a teszteken valamilyen eltérés mutatkozik, a pácienst a háziorvosához irányítják, hogy megkezdődhessen a szükséges kezelés.

Tóth Hajnalka
"Én folyamatosan járok szűrővizsgálatra, nekem ez nagyon fontos, többféle okból, lisztérzékeny vagyok, az idő is megy felettem, én mindenkinek tudom ajánlani, hogy ahogy teheti, ne csak kötelező jelleggel, én is csak beszaladtam a Fő térre, és fontosnak tartom, hogy ezt elvégezzék."

28 életmódponton különböző tájékoztatókat lehet meghallgatni, elsősegélynyújtási ismereteket elsajátítani, a gyerekeket pedig látványos, 3D-s anatómiai bemutató várja. A kamiont csütörtökön egész nap fel lehet keresni a Fő téren.