MNB - 2
MNB

Hírek

Tanévkezdés fontos változásokkal

2013. augusztus 30., 20:32

Emelkedik a pedagógusok bére, és ezzel együtt változik a munkaidejük beosztása szeptembertől. A diákokat és a szülőket is érintő fontos változás pedig az, hogy az általános iskolák valamennyi évfolyamán délután 4 óráig kell az intézményben maradniuk a tanulóknak. Összefoglaljuk, milyen újdonságokkal indul a 2013-14-es tanév.

Tanévkezdés fontos változásokkal

Bár diákok még nincsenek, a tanárok számára már megkezdődött az új tanév. A Dési-iskolában éppen a tehetséggondozás a téma a pedagógusoknak szervezett továbbképzésen. Az általános iskolákban szeptembertől több tanórán kívüli programot kell kínálni, mert a gyerekeknek délután 4-ig kell az intézményben maradni minden évfolyamon.  

Kiss Péter igazgató, Dési-iskola
Ne kényszernek érezzék, hogy na most itt kell maradni napköziben vagy tanulószobán, hanem érezzék, hogy itt megkapnak a másnapi felkészüléshez szaktanári segítséget, az érdeklődésének megfelelően kínálunk tényleg tehetséggondozást szolgáló tevékenységet, kül.  Műveltségterületekben, nagyon sok sportolás lehetőséget.

A Désiben például kölyök-atlétikával, ping-ponggal bővülnek majd a sportolási lehetőségek. A délutánig tartó iskola a pedagógusok munkaidő-beosztását is átalakítja. Az új köznevelési törvény értelmében a munkaidő továbbra is heti 40 óra marad, ám ebből 32-t az intézményben kell tölteniük a tanároknak.

"Lehetőleg 26 óránál ne tanítson hetente többet egy pedagógus, mert azért aki 32 órát tanít, annak a minősége sem olyan."

A törvény szerint szeptembertől legalább heti 22, de legfeljebb 26 órát taníthatnak a pedagógusok. A fennmaradó 6-10 órában szervezett szakkör, napközi vagy felzárkóztatás nem számít pluszmunkának, így plusz juttatás sem jár utána. A bérek azonban az életpálya-modell bevezetésével emelkednek.

Fodor István igazgató, Szombathelyi Tankerület
Mondjuk egy 10-12 éves tapasztalattal rendelkező főisk. végzettségű kolléga estében ez 70 ezer Ft körüli bruttó béremelést jelent, egyetemi végzettségű kolléga esetén ez 80 ezer bruttó béremelésről beszélünk, ez egy érzékelhető még nettóban is,

A tankerület igazgatója hozzátette: a kormány a fizetések értékállóságát is biztosította azzal, hogy az emelést az eddigi bértáblával szemben a minimálbér bizonyos százalékában állapította meg. További újdonság a 2013-14-es tanévben, hogy az 1., az 5., és a 9. évfolyamon is bevezetik a mindennapos testnevelést, valamint új tantárgyként a hittant vagy az erkölcstant.