Hírek

Tanévnyitó az egészségtudományi karon

2010. szeptember 07., 08:12
Már ebben a tanévben megszülethet az új felsőoktatási törvény, amelynek az egyik célja a nemzetközi versenyképesség javítása, valamint az, hogy a vidéki oktatás visszakapja régi rangját – mondta a PTE Egészségtudományi Karának szombathelyi képzési központjában a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője.
Tanévnyitó az egészségtudományi karon

A Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Képzési Központjában a 21. tanévet kezdték, közel 200 elsőéves hallgatóval.

Dr. Kardon Béla - tudománypolitikai főosztályvezető, Nemzeti Erőforrás Minisztérium
"Lehetőséget biztosít a középfokú képzésektől egészen a doktori fokozatig."

Idén 10 %-kal több hallgatót vettek fel, mint korábban.

Dr. Betlehem József mb. intézetigazgató, dékán, PTE Szombathelyi Képzési Központ
"Az érdeklődés eddig is töretlen volt a szociális és egészségügyi pályák iránt, hiszen ez két olyan terület, ahol az emberekkel való törődésre van szükség. Én azt gondolom, ezeknek bőven híján vagyunk."

Az ünnepi tanévnyitón a hallgatók nem csak arra tettek fogadalmat, hogy képességeik szerint tanulnak, hanem arra is, hogy pályájuk során az emberek méltóságát tiszteletben tartják. Push Vivien a védőnői szakot választotta.

Push Vivien
"Szeretem a gyerekeket, ezért. Úgy gondoltam, hogy diploma szükséges a mai életben. Igazából a gyerekek szeretete miatt."

Népszerű a szociális munkás szak is.

Keibinger Katalin
"Anyukánk is ebben a szakmában dolgozik, és ezért."

Péter Pál Péter
"Én szeretem magát a szociális munkát. Elsősorban a fogyatékkal élőket, gyerekeket, időseket, mint klienseket választottam, aztán majd kiderül, hogy fog alakulni."

A Szombathelyi Képzési Központban például szülésznőket, ápolókat, mentőtiszteket is oktatnak. Az egészségügyi, szociális szakmák hiányszakmának minősülnek. Az itt végzett hallgatók után európaszerte nagy a kereslet - mondja a dékán, aki szerint olyan ösztönzésre lenne szükség, hogy a képzett szakemberek Magyarországon és helyben maradjanak.

A tanévnyitón résztvevő diákok így nem csak a képzési központ hallgatói lettek, hanem a polgármester szerint egyúttal szombathelyiek is.