Hírek

Tanévnyitó fórumot tartott a Pedagógusok Szakszervezetének Vas Megyei Szervezete

2021. szeptember 29., 19:54

A szombathelyi Vállalkozói Központban tartott összejövetelen egyebek mellett a szakképzés változásairól, a bérekről és a tanárhiányról is egyeztettek.

 

Tanévnyitó fórumot tartott a Pedagógusok Szakszervezetének Vas Megyei Szervezete

Országjárásra indult a Pedagógusok Szakszervezete, hogy a tagokkal találkozva megismerjék az adott megyére jellemző problémákat. Az évnyitó szombathelyi fórumon a vezetőség beszámolt az eddigi eredményekről is.

Szabó Zsuzsa - elnök - Pedagógusok Szakszervezete
“Pandémia miatt kemény időszakon vagyunk túl, és azt, hogy digitális oktatás, ezt újként kellett értelmeznünk, megjelent az életünkben, és hát nem kevés kihívással járt, illetve az egészség és az életvédelem plusz feladatai is beépültek a mindennapi munkánkba.”

Egyik nagy siker, hogy senkit nem bocsátottak el a járványhelyzet miatt az oktatási intézményekből, ez érvényes az óvodákra is - hangsúlyozta az elnök. Elérték a száz százalékos táppénzt, bár ez még nem automatizmus: számos dokumentumot kell kitölteni ehhez. Tíz százalékos ágazati pótlékot is kaptak a pedagógusok, de az oktatásban dolgozók bérét gyalázatosan alacsonynak nevezte az elnök, ezt a még megoldandó feladatok közé sorolta.

Az élet- és munkakörülmények  javítása a cél, a tárgyalásoknak még ebben az évben eredményt kell hozni - hangsúlyozták.

Palotás József - oktatási szakértő - Pedagógusok Szakszervezete
“Néhány évente új jogszabályi környezetben kell dolgozni a kollégáknak, ez az ő terheiket növeli, az új terhekről való átállás többlet feladatokat jelent, nekünk az a célunk, hogy ezt próbáljuk megkönnyíteni, és a munkáltatókkal úgy megegyezni - elsőként talán Vas Megyében állunk egy kollektív szerződés aláírásnak küszöbén - hogy a munkavállalóknak lehetőleg kevesebb adminisztratív terhe legyen, sokkal inkább tudjanak koncentrálni a szakmai feladataikra.”

A Vas Megyei Szakképzési Centrummal való hatékony együttműködésről számolt be a megyei elnök, de a tanárhiány is szóba került.

Mitre Károlyi Mária - megyei elnök - Pedagógusok Szakszervezete
“Én úgy gondolom, hogy az óvoda, ami most nagyon érintett, ott legjobb tudomásom szerint körülbelül 40 óvónő hiány van, ezt megpróbálják asszisztensekkel, és nyugdíjas munkavállalókkal pótolni, kevés a gyógypedagógus, ott is várják a gyógypedagógusok jelentkezését, és a szakos tanárokat.”

Elsősorban a matematika, kémia szakos tanárokat várják - hangsúlyozta az elnök. A tanévnyitó fórumon Eötvös József emlékérmet adományoztak Pusztai Ferencnek, érdekvédelmi munkája elismeréseként.