Hírek

Tanulmánykötet Mikes János püspökről

2015. október 30., 16:27

Második egyházmegye-alapító, kiváló szervező, műgyűjtő, sokoldalú közéleti személyiség volt Mikes János püspök. Ez is kiderül abból a tanulmánykötetből, ami a napokban jelent meg a Szombathelyi Egyeházmegye tizedik püspökének életéről, munkásságáról. A kiadványt a Brenner Kollégiumban mutatták be.

Tanulmánykötet Mikes János püspökről

"Rendkívül színes, rendkívül érdekes személyiség volt, semmiképpen sem szokványos személyiség volt."

Így jellemezte Mikes János püspököt köszöntő beszédében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. 2011-ben, a püspök kinevezésének századik évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szerveztek, a most megjelent kötet az ott elhangzott nyolc előadás írott változatát tartalmazza.

Pál Ferenc - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár
"Nemcsak egy újabb adalék Mikes pályájának bemutatásához, hanem a katolikus reneszánsznak, ennek a fontos, pezsgő kulturális és hitéleti változásnak a bemutatásához is jó segítséget tud nyújtani."

Mikes János 1911-től 24 éven át volt a Szombathelyi Egyházmegye főpásztora. Második egyházmegye-alapítóként is emlegetik, hiszen az első világháború után ő szervezte újjá a plébániák hálózatát. Szenvedélyes műgyűjtő volt és a politikai életben is szerepelt vállalt. 1945 után az egyházmegyei történetírás mellőzöttsége miatt az ő személye is háttérbe szorult. A szakma a rendszerváltást követően fért hozzá a kutatási anyagokhoz, Mikes pályájáról Bakó Balázs írt több tanulmányt.

Bakó Balázs - történész
"Nagyon jó szervező volt, kapcsolatait az egyházmegye érdekében tudta hasznosítani, illetve nagyon jó stratéga, aki látta, hogy merre kellene fejleszteni Szombathelyt és az egyházmegyét."

Mikes János több új plébániát és lelkészséget alapított, létrehozta az Egyházmegyei Takarékpénztárat, napilappá fejlesztette a Szombathelyi Újságot. 1927-ben zsinatot szervezett. 1945-ben hunyt el, a Székesegyházban helyezték örök nyugalomra.