Hírek

Tanulóvezetők

2011. június 24., 15:05
Dömping van az autósiskolákban. Nyáron ugyanis többen jelentkeznek, hogy megszerezzék a személygépjárművezetői jogosítványt. A diákoknak ilyenkor több idejük van tanfolyamra járni, és sokan ki is használják a vakáció nyújtotta lehetőséget. Ősszel így már zsebükben lehet a vezetői engedély.
Tanulóvezetők

Gyakorlás a Jávor utcai rutinpályán. Sipőcz Dalma 20 éves egyetemista, tanulmányai miatt már jó ideje halasztja a jogosítvány megszerzését. Neki a nyári szünet a legalkalmasabb arra, hogy jogosítványt szerezzen.


Sipőcz Dalma - tanulóvezető
Két éve kezdtem el a vezetést, akkor csináltam meg a kreszt és a rutint, csak a vizsgák miatt halasztottam, és most úgy gondoltam, hogy van rá időm.


Sokan gondolkodnak így. Török Zoltán, az egyik autósiskola oktatója, azt mondja ilyenkor nyáron reggel 8-tól este nyolcig be van táblázva, annyi diákja van. Ilyenkor jönnek legtöbben. A nyári időszakban azonban sok helyzetre nem tudják felkészíteni az oktatók a diákokat: például arra, hogyan vezessenek csúszós, jeges úton. A vizsga szempontjából szerencsésebb ez az időszak.


Török Zoltán - oktató
Természetesen annak örül mindenki, ha ki tud próbálni néhány csúszós utat, de ha megkérdeznénk valakit, azért mégis azt mondaná, hogy a vizsgaeredményt hozná előnybe, tehát ilyen szempontból jobb a nyári vezetés talán.


Egy tanulóvezetőnek jelenleg 28 óra elméletet, 9 óra rutint és 21 óra forgalmi vezetést kell teljesítenie. Attól függően, hogy a tanulónak hányszor kell vizsgát ismételnie, most 140-150 ezer forint körüli összegbe kerül egy jogosítvány.