Hírek

Tavaszi munkák

2021. április 21., 11:49

Elkezdte a parkfenntartó a fűnyírást a városban. Ez lesz a legfontosabb munka a következő hónapokban, hiszen a tavaszi eső és a napsütés beindítja a vegetációt. Emellett folyamatosan végzik a játszóterek karbantartását és a virágágyások gyommentesítését. A munkába ezúttal is bekapcsolódnak a FÉHE közfoglalkoztatottjai.

 

Tavaszi munkák

Berregnek a fűnyírók a Derkovits-városrészen. Ma délelőtt a Szűrcsapó utcában dolgoztak a SZOMPARK munkatársai.

Teljes kapacitással mennek a fűnyírók és a fűkaszák, két alvállalkozó is segíti a munkát. A vegetációs időszak végéig ez lesz a legfontosabb tevékenység a város zöldfelületein. Emellett gyomlálják a virágágyásokat, helyreállítják a tél által megtépázott árvácska-ültetvényeket, május első hetében pedig városszerte elkezdik az egynyári növények telepítését. Elvégzik a cserjék, sorfák metszését, vágják a száraz ágakat, lakossági bejelentések alapján is.

Kiss Dávid - ügyvezető, SZOMPARK
"Ebben olyan metszési munkákat kell érteni, amelyek érdemben nem befolyásolják a fa működését, de akadályozzák vagy a közlekedést, vagy kellemetlenséget okoztak...akadályozták a hétköznapi tevékenységet."

Ezzel párhuzamosan zajlik a játszóterek karbantartása.

A munkába bekapcsolódnak a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. közfoglalkoztatottjai. A SZOMPARK-tól kapják a területeket a heti ütemterv és lakossági bejelentések alapján. Elvégzik az általános takarítást, szemetet szednek, gazolnak, frissítik a homokozókat. A FÉHE három közfoglalkoztatási pályázati programjában csaknem 50-en vesznek részt.

Németh Klára - ügyvezető, FÉHE
"Hátrányos helyzetű, gyakran fedél nélküli ügyfeleink végzik a játszóterek takarítását. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a hajléktalan ügyfeleink iránt tanúsított előítélet csökkenjen."

A játszóterek karbantartását egész évben végzi a parkfenntartó, de kora tavasszal nagyobb erőkkel, hiszen ilyenkor még kevésbé forgalmasak a város játszóterei. Felássák és feltöltik a homokozókat, lazítják az ütéscsillapítókat, javítják a hibás kerítés-elemeket, padokat, zárszerkezeteket, cserélik az elhasználódott játékokat. A rongálás szerencsére nem jellemző.

Kiss Dávid - ügyvezető, SZOMPARK
"Rongálás az elmúlt években csökkent, nem jellemző, az elkhasználódásból eredően alakulnak ki törések és elhasználódások, ezeket folyamatosan pótoljuk. Törekszünk arra, hogy a balesetveszélyt azonnal elhárítjuk."

Ha melegebbre fordul az idő, a családok rendezett környezetben kapcsolódhatnak ki a játszótereken.