Hírek

Technika és életvitel

2018. április 12., 16:25

Szombathelyen rendezték a dunántúli általános iskoláknak meghirdetett technika verseny döntőjét. A diákok a savaria Egyetemi Központban mérték össze tudásukat, amíg kísérő tanáraik a 3D-s nyomtató laborral ismerkedtek.

Technika és életvitel

“Tehetség, szorgalom és kitartás”

Ez a három dolog kell a sikerhez - mondta Vas megye jegyzője, Balázsy Péter az ELTE-SEK dísztermében összegyűlt gyerekeknek. A résztvevőket Puskás Tivadar polgármester is köszöntötte.

A versenyt a dunántúli megyék általános iskolásainak hirdette meg a zalaegerszegi Pedagógiai Központ.

Tóth Ferenc - főosztályvezető, Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ
“Az volt a lényege a technika dunántúli verseny létrehozásának, hogy ráirányítsuk a figyelmet a technika tantárgyban rejlő lehetőségekre. Azt gondoljuk, hogy sok kihasználatlan lehetőség rejlik még a technika tantárgyban, a legfrissebbek közül ha egyet említek, ez a pályaorientáció.”

A versenyen 18 diák vett részt. Ők a megyei fordulók győztesei.

Németh István - koordinációs rektorhelyettes - ELTE-SEK
“Egy technológiai társadalomban élünk, és ennek a technológiai társadalomnak a működtetéséhez olyan ismeretekre van szükség, amelyeket korábban, 10, 20 éve még főúri hóbortoknak tűntek:  robotok, programozás - az már nem főúri hóbort, hanem kötelező tudás.”

Erről legkorábban az általános iskolákban a technika tantárgy keretében kapnak ismereteket a gyerekek, akik később gépészmérnöknek vagy informatikusnak is tanulhatnak az egyetemen. Az itt végzett hallgatók a legkorszerűbb technológiákat, így a 3D-s nyomtatást is képesek használni.

“LCD-kijelző, vezérlőpanel”

A 3D-s nyomatót a kísérő tanároknak és szülőknek mutatták be a laborban. Prófusz György technika tanár az itt létrehozott tárgyakat is megmutatta és arról is beszélt, hogy a legmodernebb technikát hogyan lehet alkalmazni az általános iskolai órákon.