Hírek

Téltemető rönkhúzással

2011. február 28., 09:10
Farsangi népszokást mutattak be a Reguly Iskolában. A diákok, a tanárokkal és szülőkkel együtt idén a rönkhúzás hagyományát elevenítették fel. A téltemető lakodalom a nagyböjt közeledtét is jelzi.
Téltemető rönkhúzással

 Dobol a vőfély Bolondos lakodalomra készül a sokaság a Reguly Iskola udvarán. Oszkár és Emese esküszik örök hűséget egymásnak.

Fneisz Annamária-- Németh Dóra

"Mi a mindennapi életben is viccesek vagyunk. És mivel színjátszásra jelentkeztem ls szerintem nagyon jó és bármilyen örültséget csinálunk, én benne vagyok. "

Diákok, tanárok, szülők jelmezbe öltözve készültek az ifjú pár esküvőjére.

Pintérné Friss Eszter

"Mi felnőttek is gyerekek vagyunk mindaddig, amíg részt veszünk ilyen bolondságokban. Kicsit mi is visszamentünk a gyermekkorunkba. A rönkhúzás hagyománya messzi időkre nyúlik vissza.

Debronszki Ábris

"Én annyit tudok, hogy ez egy sváb hagyomány volt és akkor csinálták, amikor egy évben nem házasodott senki és ez egy bolond lakodalom."

Német és magyar nyelven tartották a bolondos esküvői szertartást, és a boldogtalanító igen kimondására. Az ifjú pár nagyszámú násznép előtt fogadott örök hűséget egymásnak.

Zielbauer György - igazgató, Reguly Antal Általános Iskola

"Minden évben valamilyen részletet mutatunk be az itt élő, környékbeli lakosságnak is, hogy mi milyen jellegű tevékenységet folytatunk. Fontosnak tartjuk a Vas megyei német nemzetiségi hagyományok ápolását.

Az ifjú párt a környék lakói is megismerhették. Méteres rönkön ülve vonultak végig a környező utcákban.

Szilvágyi Tibor

"Jó dolognak tartom, mert a kultúra megismerése nem egy rossz dolog. A gyerekek ezáltal is fejlődnek."

Vörös Györgyné

 "Élmény a gyerekeknek. Én nagymama vagyok, nekem is, de a gyerekeknek még jobban."

 A rönkhúzás téltemető népszokás, és egyben jelzi, hogy közel a farsang vége. Március 9-én kezdődik a nagyböjt.