Hírek

Természettudományi konferencia

2011. január 26., 15:30
3 ország természettudósai számolnak be legújabb kutatási eredményeikről a 6. Euroregionális Természettudományi Konferencián Szombathelyen. A klímaváltozásról, a szélenergia hasznosításáról, az őslényekről, és többek között Vas megye madarairól, bogarairól is hallhatnak előadásokat 3 napon át a résztvevők 3 napon át a Savaria Egyetemi Központban.
Természettudományi konferencia

Már nem csak mérésekkel igazolható az üvegházhatás, hanem saját bőrünkön is érezhetjük. A hagyományokhoz híven Szombathelyen, a 6. Euroregionális Természettudományi konferencián számoltak be a szakemberek a klímaváltozással kapcsolatos kutatásaikról. Az MTA doktora, Mikla János például a a klímaváltozás új bizonyítékairól tartott előadást.

Mika János - MTA doktora
"A hőmérséklet Mo-on a Földi átlaghoz képest gyorsabban emelkedik, A csapadékhoz az is hozzátartozik, hogy egyszerre esik több egy-egy napon, tehát, hosszabb szárazság mellette pedig nagyobb esők várhatóak mint korábban."

A kutatók szerint valószínűleg a klímaváltozás következménye volt például 2009 nyarán a Kőszeget elöntő sárlavina. Akkor 3 óra alatt annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt. A felmelegedés mellett sok más témában is megismerhették a friss hazai és külföldi kutatási eredményeket a tanácskozás résztvevői. A már húsz éves múltra visszatekintő Euroregionális Természettudományi konferencián 3 ország előadói közel 60 előadásából csemegézhettek ma az érdeklődők.

Prof. dr. Gadányi Károly - elnök rektorhelyettes, NYME-SEK
"A szélenergia felhasználásáról is hallhatunk előadásokat vagy a föld felszíni és felszín alatti mozgásairól, barlangképződményekről. De ott van a biológia mint nagyon fontos tudomány."

A program folytatásaként holnap délelőtt - derült idő esetén - Napfigyelésen vehetnek részt a Radó Oktató Csillagvizsgálóban a természetkutatók