Dacia - 2023.06

Hírek

Testvérvárosi megállapodást kötött Szombathely és a lengyelországi Elblag

2022. május 06., 18:26

A két település polgármestere ma délelőtt írta alá az erről szóló szerződést ünnepélyes keretek között a Városházán. Szombathelynek testvérvárosainak száma így már 17-re nőtt. Az együttműködést az oktatás, kultúra, sport és gasztronómia területén képzelik el elsősorban.

 

Testvérvárosi megállapodást kötött Szombathely és a lengyelországi Elblag

Tegnap érkezett meg a lengyelországi delegáció Szombathelyre. Kötetlen hangulatú beszélgetéssel kezdődött a látogatás, ma pedig ünnepélyes szerződésaláírással folytatódott a Városháza nagytermében.

Az Ungaresca Táncegyüttes tagjai magyar néptánccal köszöntötték a vendégeket, majd házigazdaként Nemény András üdvözölte a lengyel település polgármesterét, a lengyel nagykövetet és a konzult. Beszédében úgy fogalmazott: ünnep a mai nap, hiszen új taggal bővül Szombathely családja. Magyar-lengyel két jó barát - a mondás erős alapokon nyugszik. A közös történelem és a kelet-európai lélek mellett sok egyéb hasonlóság is van a két város között.

Nemény András - polgármester
"Lengyelországon belül ők is egy ellenzéki város, körülbelül azokkal a kihívásokkal, amivel mi is küzdünk, és ugyanazokkal az örömökkel nagyjából, meg sikerekkel, úgyhogy volt miről beszélgetnünk. De egyébként a lengyel-magyar kapcsolatok alapja ennél sokkal mélyebb, és nagyon gyorsan kiderült, hogy kulturális területen, gasztronómiai területen, sport területen is fogunk tudni a jövőben találkozni és egymásnak örömet okozni."

Elblag polgármestere megköszönte a meghívást, és az együttműködés lehetőségét. Három éve már jártak itt a Savaria Történelmi Karneválon, de aztán a pandémia nem engedte a kapcsolatok elmélyítését. A partnerséget több területen is el tudják képzelni Szombathellyel.

Witold Wróblewski - polgármester, Elblag
"Elblagnak 13 európai és Európán kívüli testvérvárosa van. A Szombathellyel való együttműködés is hasonlóan működik, elsősorban a kultúra, a turisztika, a gasztronómiai és az oktatás területén szőhetjük szorosabbra a kapcsolatot."

A lengyel polgármester városa zászlaját ajándékozta Szombathelynek, és meghívta a városvezetőket az elblagi napokra és a kenyérfesztiválra. Elblag Észak-Lengyelország egyik legnagyobb városa, 120 ezer lakosa van. A Balti-tenger partján fekszik, Szombathelytől mintegy 1000 km-re. Fontos gazdasági és kulturális központ, forgalmas kikötője van. Szombathely az első magyarországi testvértelepülése. A két polgármester ünnepélyesen aláírta a testvérvárosi megállapodást, és elmondták, bíznak a mielőbbi újabb találkozásban.