Hírek

Tisztelet az időseknek

2021. október 08., 18:58

Október elseje az idősek világnapja, mely a 60 év felettiek életére, mindennapi problémáira irányítja a figyelmet. Létszámarányuk egyre nő a társadalomban, ahogy emelkedik az átlagéletkor, és egyre többen érik meg jó egészségben a szépkort. Az idősebbek bölcsessége, élettapasztalata a fiatalok számára is kincs. A világnaphoz kapcsolódó hagyományos ünnepséget ma tartották a Városházán.

 

Tisztelet az időseknek

A Himnusszal, és verssel vette kezdetét az idősek világnapi ünnepség a házasságkötő teremben.

"Ha tükröd szemed elé tartod, ne felejtsd el a régi arcot."

Elsőként Popovicsné Tisza Edit, a kormányhivatal igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az idősek egy egész élet gazdag tapasztalatával szemlélik a világot, látnak olyasmit is, amit a fiatalok még nem. A lelki és szellemi kincsre, amit összegyűjtöttek, nagy szüksége van a társadalomnak. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke a generációk közti szolidaritás ünnepének nevezte a mai napot. Kiemelte, hogy a megyei önkormányzat igyekszik sokat tenni az idősekért, nemrég három vidéki nappali ellátó újult meg. Nemény András szerint a város élete, közössége csak úgy lehet teljes, ha az idősek is benne vannak.

Nemény András - polgármester
"Köszönet azért, hogy Szombathelyen olyan idős közössége van, inkább régebb óta fiatal közössége, ami aktív, vidám, tenni akaró, vitális, igazi élettel teli."

Némethné Jankovics Györgyi, az Országos Nyugdíjas Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az idős generáció nem teher, hanem erőforrás a társadalom számára. Úgy fogalmazott: ma a nyugdíjasok szeretnének a társadalom megbecsült tagjai lenni, minél tovább egészségesek maradni, támogató társra lelni, biztonságban élni és értelmes napi elfoglaltságot találni. Ugyanakkor fontos lenne, ha nem csak az év egy meghatározott napján figyelnénk oda az idősekre.

Molnár Árpád - elnök, Szombathely és Vas Megye Nyugdíjas Szövetsége
"Én úgy gondolom, ünnepelni mindig kell, de a hétköznapokban dőlnek el a dolgok, minden nap oda kellene figyelni az idősekre, átadni a buszon a helyet, ha gondjaik vannak, segíteni nekik. A kettőnek arányban kell lenni."

2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt az ünnepség, így a tavalyi kitüntetéseket is most adták át. Az Idősek az idősekért díjat 2020-ban Márkus Árpád, a nyugdíjas szövetség alelnöke és Lendvai Rezső, korábbi betegjogi képviselő érdemelte ki. Idén Hernigl László és Fehér László Csaba részesült az elismerésben. Átadták a Vas Megyei Közgyűlés elnökének emlékplakettjét és elismerő oklevelét, továbbá a nyugdíjas szövetség díjait.