Hírek

Tizenöt éves fennállását ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület

2023. szeptember 18., 19:04

Tizenöt éves fennállását ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület. Kutyás bemutatókkal, neves előadókkal, kirakodóvásárral, gyermekprogramokkal és gazdikeresők felvonulásával töltötték meg a Történelmi Témaparkot a születésnap alkalmából.

Tizenöt éves fennállását ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület

Potter vakvezető kutya. A fekete labrador már megszokta a tömeget. Gazdája elmesélte az érdeklődőknek, hogyan lesz egy kölyökből vakvezető kutya, mennyibe kerül a kiképzése, de arról is szó esett, hogy a látók mit tehetnek meg, és mit nem.

Bősze György - elnök - Látássérültek Vas Vármegyei Egyesülete

“A vakvezető kutyára bízza a gazdája az életét, ezért a kutyát nem szabad hámban simogatni, molesztálni, piszkálni, meg kell kérdezni a gazdájától, és mivel kutyabarátok, emberbarátok vagyunk, nagyon szívesen levesszük a hámot, és akkor jöhet a simi!”

Kézművesek is hoztak cicákat, de más szépségeket is a látogatóknak, hiszen az állatok szeretete is játékokkal kezdődik: előbb a plüss, aztán jöhet az igazi.

Itt pedig már Szeifer Diána a Dog Dancing-bemutatóra készül. A tréner perui meztelen kutyájával lépett közönség elé. Három kedvence közül Szeder “feketeistvános.”

Kámán Diana

“Öt éve volt augusztusban, hogy örökbefogadtam a Fekete István Állatvédő Egyesülettől, őt Káldnál, az erdőszélen találták még három testvérével együtt, és úgy került ide, Szombathelyre, és én követem ezt az oldalt, az elején még érintőlegesen kicsit benne is voltam az egyesületben, és mikor lejárt a karanténidő, elmentünk őt kiválasztani.”

A város vezetői is kilátogattak a születésnapi ünnepségre. Az egyesület önkéntesei mutatták be nekik a gazdira váró négylábúakat, az elnök pedig beszámolt eddigi eredményeikről: a menhelyen fűtött, hőszigetelt kölyöksort sikerült létrehozni, és folyóvízhez való hozzájutást is megoldották. A nehézségek ellenére igyekeznek hatékonyan dolgozni.

Csollányné Horváth Krisztina - elnök - Fekete István Állatvédő Egyesület

“Az utóbbi időben sokkal nehezebb dolgunk van, mint a korábbi években, talán nagyobb nyilvánosságot is kapnak a kidobott, elhagyott állatok, sérült állatok, illetve az állatkínzásos, állatbántalmazásos esetek, a közösségi oldalak révén, viszont a másik oldala ennek, hogy számos bejelentést kapunk, viszont egyre kevesebben vagyunk ,akik helyszínre tudunk menni, akik ebben napi szinten aktívan részt tudunk venni, hiszen tudni kell, hogy mindenki szabadidejében, főállású munkája mellett végzi ezt a tevékenységet, két főállású alkalmazottunk van.”

Önkéntesekre, tevékeny segítőkre van szükségük, mert a közösségi oldalakon aktív állatbarátok közreműködése kevés.

A rendezvényen bemutatkoztak kutyatanodák, és Dexter, a belga juhász nyomkereső kutya is. A program nemcsak az ünneplésről, hanem a bajba jutott állatok iránti érzékenyítésről is szólt. A látogatók adományaikkal támogathatták az egyesület munkáját.