Hírek

Több járőr, több bejelentés - Eredményes évet zárt a Szombathelyi Közterület-felügyelet

2022. január 21., 19:09

Az előző évhez képest jelentősen nőtt a lakossági bejelentések és az intézkedések száma a Szombathelyi Közterület-felügyeletnél tavaly, és sikeres az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem - többek között ez derül ki a szervezet tavalyi évről szóló beszámolójából, amit a decemberi közgyűlés fogadott el. Nagyobb létszámban, hosszabb ideig járőröznek a városban, ami növeli a lakosság biztonságérzetét.

 

Több járőr, több bejelentés - Eredményes évet zárt a Szombathelyi Közterület-felügyelet

Hárommal több járőrpár teljesít szolgálatot a felügyeletnél, sikerült tehát meduplázni a közterületi jelenlétet. A munkaidő átszervezésével tovább vannak jelen a szombathelyi utcákon, munkaszüneti- és ünnepnapokon is.

Ágoston Sándor - irodavezető, Szombathelyi Közterület-felügyelet
"Nyolc óra és 16 óra között volt közterületi szolgálat az előző időszakban a közterület-felügyelet vonatkozásában. Ez most kiegészült úgy, hogy van 6-14 óráig járőrpárunk, 11-19-ig, 13-21-ig. Teljesen ad hoc jelleggel, de megtervezett szolgálatszervezés megvalósítása történ lényegében."

A 24 órás térfigyelő ügyeleti és a reagáló szolgálat tavaly több mint 3500 esetben intézkedett tavaly. A járőrök csaknem 2000 autóst figyelmeztettek közlekedési szabálysértés miatt, és 600 helyszíni bírságot szabtak ki. Közterületen hagyott üzemképtelen autók miatt 334 esetben intézkedett a felügyelet. Folyamatosan nő a lakossági bejelentések száma, ami jelzi a bizalmat.

Kelemen Krisztián - elnök, Bűnmegelőzési Bizottság
"A lakossági bejelentéseket kivétel nélkül kivizsgálják és mindegyikben történik intézkedés. 2020 év elején az egyik célunk az volt, hogy polgárbarátabbá tegyük a közterület-felügyeletet, ez sikerült is. A szankció sokszor kétszer annyi figyelmeztetést jelent, mint pénzbüntetést."

A járőrök közel 500 apróbb városüzemeltetési problémát jeleztek a hivatalnak mobilapplikáción keresztül például kidőlt közlekedési táblákról, úthibákról. Részt vettek számos rendezvény és az oltóhelyek körüli területek biztosításában, gyakrabban járőröztek a Jáki úti temetőben. Az illegális hulladéklerakás ellen meghirdetett harc jegyében fokozottan ellenőriztek a Parkerdőben. Míg 2020-ban csupán 4, tavaly már 72 közigazgatási eljárás indult kamerafelvételek alapján. Ezt az eredményes munkát a jövőben is folytatják.

Ágoston Sándor - irodavezető, Szombathelyi Közterület-felügyelet
"Prioritási sorrendben, megnéztük, hogy szelektív szigeteknél, lakótelepeknél hol vannak azok a gócpontok, ahová heti szinten visszajárunk, folyamatosak a bejelentések, a tapasztalásaink, és ezekre próbálunk konkrétan odahatni."

Bővült a felügyelet informatikai rendszere, a hatékony kommunikációt immár POC rádiórendszer segíti. Beszereztek két mobil térfigyelő kamerát, idén pedig 14 analóg kamerát cserélnének digitálisra. Az ebrendészeti telep délután 4 helyett már este 8-ig érhető el munkanapokon.