Hírek

Több, mint 126 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba

2023. március 14., 18:39

 Az ELTE Savaria Egyetemi Központ szakjai is egyre népszerűbbek, 31%-al nőtt a jelentkezők száma. A pszichológia mellett a tanárszakok voltak a legkeresettebbek.

Több, mint 126 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba

A megújított felvételi rendszer közel 27%-al növelte a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők létszámát. A szeptemberben induló alapszakokra és osztatlan képzésekre már nem kötelező az emelt szintű érettségi vizsga, az intézmények már elfogadhatnak középszintű érettségit. Továbbá megszűnt a jogszabályi minimumponthatár.

26 ezerrel nőtt a már diplomás jelentkezők száma. A beiskolázási kampány decemberben vette kezdetét, a jelentkezéseket február 15-ig lehetett elektronikus úton benyújtani. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ szakjai iránt is nagyobb volt az érdeklődés, mint tavaly.  

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE SEK
Az elmúlt 6 évben, amióta csatlakoztunk az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez úgy néz ki, hogy egyre népszerűbbek vagyunk, ez nekünk nagy bizakodásra és nagy örömre ad okot. Az idei évben soha nem látott felvételi jelentkezési adatokat könyvelhetünk el magunknak, hisz 31%-al nőttek a hozzánk jelentkezőknek az aránya, ez azt jelenti számokban, hogy közel 4000 hallgatójelölt gondolja úgy, hogy megjelölte a szombathelyi képzéseket, elsőhelyen pedig 1126 diák gondolja úgy, hogy hozzánk szeretne jelentkezni.

Decemberben és januárban is tartottak nyílt napot az érdeklődőknek. Már akkor látszott, hogy legtöbben a pszichológia és a tanárszakok valamelyikére jönnének szívesen.

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE SEK
Továbbra is népszerű a pszichológia szak, oda nagyon sokan jelentkeznek minden évben, amióta meghirdettük. Ebben az évben a pedagógusképző szakokra jelentkezők száma is 25%-al növekedett. Ennek nagyon örülünk, hiszen mi egy nagy múltú pedagógusképző intézet vagyunk. A gazdaságtudományi szakok is nagyon népszerűek, és nagy örömünkre a gépészmérnök képzésre is több mint 50%-al többen adták be a jelentkezéseket mint tavalyi évben.

A szeptemberben induló képzésekre a pótfelvételi eljárásban is lehet jelentkezni. Erre július végétől augusztus első feléig lesz lehetőség.