MNB - 2
MNB

Hírek

Több mint 270 ezer diák vett részt a szerdai országos kompetenciamérésben

2013. május 29., 18:15

A teszt célja a diákok képességeinek és készségeinek minél pontosabb feltérképezése. A magyar köznevelés országos mérési rendszerének kiépítése 2001-ben indult el, és mára már Európa és a világ szakmailag legkorszerűbb rendszerei között tartják számon.

Több mint 270 ezer diák vett részt a szerdai országos kompetenciamérésben

Elmélyült csend-töprengő arcok és papír fölé hajló fejek.. a Kanizsai Dorottya Gimnázium tizedikesei lassan a négyórás felmérő végére jutnak. Az országos kompetencia vizsgálat minden tanévben május végén történik, ilyenkor valamennyi iskola azonos évfolyamai,azonos időben,azonos feladatokat töltenek ki.

Szinkron: Luttenberger Ágnes, pedagógus, Kanizsai Dorottya Gimnázium
Nagyon-nagyon koncentrált és kemény munkát igénylő feladatsorokról van szó, és talán hozzászoktatja a tanulóinkat ahhoz, hogy külső méréshez is alkalmazkodniuk kell.

A kompetenciamérés két fő területre koncentrál. A diákok többnyire nem érzik egyformán nehéznek a feladatokat.

Szinkron: Stieber Aida
Szerintem elég megterhelő volt szellemileg bár engem a szövegértés jobban lefárasztott, a matematikát mindig is jobban szerettem,úgyhogy nekem az nem volt annyira nehéz

A matematikai és a szövegértési feladatok eredményei az értékelés után azt mutatják meg, az adott iskola milyen szinten teljesít az ország intézményei között.

Szinkron: Módos Tibor, igazgató, Kanizsai Dorottya Gimnázium
Magyarországon jelen pillanatban 280-300 gimnázium működik. Közülük mi az első egyharmadba tartozunk a kompetenciamérések alapján. Tehát nem csúcsteljesítmény a miénk de az első egyharmadba kényelmesen elférünk.

A mostani felmérést az iskolák hatodik, nyolcadik és tizedik évfolyamának tanulói töltik ki. Minthogy a szakembereknek több mint 270ezer dolgozatot kell elemeznie, az idei kompetencia mérés értékelése 2014 februárjára készül el.