Hírek

Több száz önkéntes vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején

2023. szeptember 12., 20:52

Több száz önkéntes vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. Jó néhány vasi településen gondot okozott a Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám - embereket kellett menteni, szivattyúztak, homokzsákokat raktak. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben. Nekik köszönték meg a helytállást tegnap a Megyeházán megtartott ünnepségen.

Több száz önkéntes vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején

A sok eső árhullámot indított el a Rábán és a környékbeli vízfolyásokon augusztus első napjaiban - rekordközeli vízállás alakult ki. Gasztonyban házakat zárt körbe a megáradt folyó, Csákánydoroszlóban 13 lakót kellett kimenteni, Alsóújlakon több száz homokzsákkal védték a házakat, sok helyen kellett szivattyúzni, erőgépekkel vízelvezetőket ásni. Magyarlakon is gondot okozott az ár, a helyi önkéntes tűzoltók első szóra indultak segíteni.

Dancsecs Imre - elnök, Magyarlaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület

"Már délután 3-tól kezdtük a homokzsákokat rakni, reggel 4 óráig fejeztük be. Utána a védőtöltést kellett megerősíteni. 50 ember volt kint, a tűzoltók 24-an. Nagy összefogás volt szerencsére."

400-an dolgoztak a mentésben, kárelhárításban megyeszerte. A hivatásosok mellett több száz önkéntes tűzoltó, polgárőr és a mentőcsoportok tagjai vettek részt a védekezésben. Munkájuk nagy segítség volt a bajban. Az árvízi helyzet megmutatta, hogy a társadalomnak mekkora szüksége van a civilekre - fogalmazott a vármegyei területi védelmi bizottság elnöke, aki megköszönte a helytállást.

Vámos Zoltán - elnök, Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság

"Önök, 51 szervezet Vas vármegyéből ott voltak, amikor kellett, és azt tették, amit kellett."

Bognár Balázs arról beszélt, hogy az árvíznél megmutatkozott a vasi önkéntesség ereje. Példát mutattak felkészültségből, összefogásból, bátorságból.

Bognár Balázs - igazgató, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Több mint 70 kárhelyszínen kellett beavatkozni, szivattyúzáshoz, fakidőléshez, vízeltávolításhoz, vízkárelhárításban kellett részt venni a vízügyi szakemberekkel együtt. Ezt úgy tudtuk eredményesen végrehajtani, hogy a térség önkéntes tűzoltói, települési, járási mentőszervezetek tagjai is részt vettek a munkában."

51 szervezet képviselője vett át elismerő oklevelet az ünnepségen, köztük például Alsószölnök, Felsőcsatár, Gasztony, Körmend és Rátót önkéntes tűzoltói, polgárőrei és a térségi mentőcsoportok tagjai. Mindannyian családi életük, szabadidejük rovására vállalják a szolgálatot, az állandó készenlétet, és azonnal segítenek, ha kell. A katasztrófavédelmi igazgató azt is elmondta, folyamatosan fejlesztik az önkéntes szervezetek eszköz- és járműállományát, hogy reagálóképességük tovább erősödjön.