Hírek

Több százan vettek részt a Zseboroszlán családi PICnikjén

2023. szeptember 12., 20:52

Több százan vettek részt a Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány és a Szombathelyi Perinatális Intenzív Centrum szombati családi PICnikjén. Játszótér, állatsimogató, szivárványos buborékok, arcfestés, csillámtetkó és Brandnyúl várta a kicsiket. Az édesanyák pedig idő előtt világra jött gyermeket nevelő szülőtársakkal és orvosokkal, ápolókkal találkozhattak - újra és újra erőt adva egymásnak.

Több százan vettek részt a Zseboroszlán családi PICnikjén

Hatalmas nyuszi dalol és táncol a színpadon, ő Brandnyúl. Vidáman hívja énekelni a kicsiket. Ez a piros szitakötő pedig egy kisfiú ujjára szállt rá. Csupa csoda a PICniken. Ez az ikerpár nyuszikat simogat, szerintük a fehérek a legszelídebbek.

Wagner Erika

“Koraszülött gyermekeink vannak, ők ikrek, 34 plusz 5-re érkeztek, és szeretjük ezt a rendezvényt nagyon, minden évben szoktunk jönni. - Hogy éltétek meg a születést? - A születést, hát maga a születés az császármetszéssel volt, előtte három hetet tartózkodtam kórházban, az volt benne a legnehezebb, hogy a másfél éves kisfiam otthon volt, akit hetekre ott kellett hagyni.”

A 11. Koraszülött PICniknek ismét a Holdfényliget adott otthont. Az esemény egyik célja, hogy a kórház perinatális intenzív centrumában dolgozók lássák, hogyan fejlődnek a koraszülöttek, akiknek az itt dolgozók segítettek életben maradni, erősödni, behozni a lemaradást. Az édesanyák mind azt mondják, jó csapat jött össze akkor, amikor ők bent voltak.

Grasselly Magdolna - kuratóriumi elnök, Zseboroszlán Alapítvány

“Az anyukák ismét összejöjjenek, találkozzanak, lássák, hogy a gyerekek hogyan fejlődtek, mennyit ügyesedtek, ez lelkileg biztos nagyon sokat jelent számukra, és számunkra is sokat jelent, akik a koraszülött intenzív osztályon dolgozunk, mert látjuk azt, hogy a munkánknak igenis nagyon értelme van, és ha az ember mindent megtesz, sok jó eredményt lehet elérni.”

Nem csökkent, országosan és a vasi megyeszékhelyen is 10-20 százalék körül stagnál éves szinten a koraszülöttek aránya. Most már nagyon sok olyan készítmény, módszer létezik, ami gyorsítja a fejlődést, például korszerű tüdőérlelő gyógyszerek, és modern lélegeztetőgépek. Lilien most hároméves, a harmincadik hétre született, 1770 grammal. Szüleivel csúszdázik, a rugós hintát is kipróbálta.

Bakó Kinga

“Erről nem lehet könnyek nélkül beszélni szerintem, igazából minden rendben ment a terhesség alatt, nem voltak extra problémák, görcsöléssel kezdődött, apró görcsökkel, ami hát nem tudjuk a részleteket, miért, valami fertőzés, ezt mondták a szülésnél, de nincs megnevezett oka nálunk speciálisan, egy ilyen nagyon hirtelen, hirtelen szülés volt.”

Féltem - ezt mondja a legtöbb édesanya, akivel a PICniken találkozott stábunk, sokan nem is vállalták, hogy kamera elé álljanak történetükkel. Az alapítvány segíti a koraszülöttek túlélését, jobb kilátásait továbbképzésekkel, gyógyszervásárlással, de elsősorban lélegeztető és ultrahang gépekkel - ezekre nagy szükség van. Folyamatosan gyűjtenek adományokat. A kuratórium elnöke köszönetet mondott a tagoknak, a kórház koraszülött osztálya dolgozóinak, valamint a rendezvény programfelelőseinek is. A rendezvényen díjtalanul vehetett részt a több száz látogató a Holdfényligetben.