Hírek

Torkos csütörtök

2015. február 19., 18:31

A Torkos csütörtök mára igazi gasztro-fogalommá vált, a hamvazószerdát követő napon az éttermek féláron kínálják ételeiket. 2006 óta egyre több vendéglátóhely csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez.

Torkos csütörtök

Csütörtökön szinte futószalagon szállították a pincérek a megrendeléseket.

Lancsák Károly – tulajdonos, Lancsi Bistro
„Mi az egyszerű ételeket próbáljuk úgy átalakítani modern formában, úgyhogy végül is a csülöktől az óriás rántott szeletig, az egész kacsától, a rozé kacsamelltől a királyrák nyársig olyan széles palettát kívánunk adni, hogy mindeki kedvére találjon.”

Már délben megtelt az étterem vendégekkel. Torkos csütörtökön az ország több pontján a vendéglőbe járók féláron válogathatnak az étel- és italkínálatból. Sokan ilyenkor kóstolják meg a drágább ételeket. A hagyomány szerint ezen a napon felkészíthetjük szervezetünket a böjti időszakra. Egészségügyi szempontból a böjtölés haszna lehet a méregtelenítés és az immunrendszer erősítése – mondta Vinczéné Végvári Katalin Szombathely Ma című közéleti magazin műsorunkban. Részleges és teljes körű böjtöt is tarthatunk. Előbbivel csak bizonyos élelmiszereket iktatunk ki táplálkozásunkból, utóbbi esetében az evést és ivást is visszafogjuk.

Vinczéné Végvári Katalin – diétetikus
„Úgy gondolom, hogy érdemes egy tervet készíteni, ugyanis egy túlzott böjtölésnek megvannak a különböző egészségügyi veszélyei, illetve meg kell győződni, hogy nincs e valami egészségi károsodásunk, ami miatt esetleg hátráltatná a gyógyulást a böjt.”

A kersztény egyházban hamvazószerdával elkezdődött a negyvennapos nagyböjt, amellyel a hívők húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. ceg a dödölle a serpenyőben, forgatják a gyorsan piruló uszonyosokat, és vörösborra vár az ínycsiklandozó szarvaspörkölt.