Hírek

Történelmi tárlat

2020. június 04., 14:00

A Puskás-iskolában Trianon 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt Bognár Béla soproni gyűjtő képeslapjaiból és falvédőiből. A békediktátum megváltoztatta az ország életét, a fájdalmas döntésre egy évszázaddal később is sorstragédiaként tekint a nemzet – emlékeztetett Nemény András polgármester.

Történelmi tárlat

Az archaikus népi énekkel kezdődött a megemlékezés a nemzeti összetartozás napján - Tanai Erzsébet népdalénekes előadásában. A Puskás-iskolában Trianon 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt Bognár Béla soproni gyűjtő képeslapjaiból és falvédőiből. A békediktátum megváltoztatta az ország életét, a fájdalmas döntésre egy évszázaddal később is sorstragédiaként tekint a nemzet – emlékeztetett Nemény András polgármester.

Nemény András - polgármester
„Az akkori nemzeteknek az önzése vezetett ahhoz, hogy azon a napon ez a szerződés aláírásra került. Hiszen abban az időben még a közösségi érdeket senki sem képviselte. Vesztesek voltunk, de utólag a történelem bebizonyította, hogy nemcsak mi, hanem ezzel a szerződés-aláírással mindenki vesztes lett. Hiszen egyenes következménye volt ennek és az akkori gondolkodásnak a második világháború.”

A polgármester arról is beszélt, hogy ma már nem az igazságtétel a feladat, sokkal inkább a határon túli magyarság támogatása, jogaik védelme. Megemlítette: Vas megye példamutató abban a tekintetben, hogy egymást segítve élnek itt együtt a különböző nemzetiségek.

Szabó Tibor Karinthy Frigyes Levél kisfiamnak című írását olvasta fel. A kiállítást a Vasi Múzeumbarát Egylet szervezte, a következő időszakban több programot is rendeznek a trianoni évfordulóra.

Tóth Kálmán – titkár, Vasi Múzeumbarát Egylet
„Ehhez tartoznak túrák, kerékpártúrák. Hét alkalommal látogatunk el a Vas megyétől elcsatolt járások területére. Előadások lesznek, beszélgetések, diákvetélkedő.”

A programsorozat első állomása a tárlat, amelynek online közvetített megnyitóján a mohácsi tragédiának és 1920. június 4-ének a veszteségei között vont párhuzamot Melega Miklós történész. Szólt a történelmi Magyarország széthullásáról. Kiemelte: a független nemzetállamok létrehozásának jelszava csak ürügy volt a nagyhatalmak számára az Osztrák-Magyar Monarchia felszámolására. A trianoni szerződés következményei máig hatnak – jegyezte meg.

Melega Miklós történész, levéltár-igazgató
„Európa közepén élünk, de a kisebbségben élő magyaroknak – ahogy az elmúlt száz évben – továbbra is küzdeniük kell az egyenjogúságért, az anyanyelv szabad használatáért, identitásuk megőrzéséért. Csupa olyan dologért, amelyek alanyi jogon kellene, hogy járjanak nekik is.”

Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél éneke után a megnyitó rendhagyó tárlatvezetéssel zárult, a gyűjtővel az iskola történelemtanára, Bodó Judit beszélgetett.

Az esemény teljes felvételét szombaton és vasárnap 19.05 perctől tűzi műsorra a Szombathelyi Televízió.