Hírek

Története legrosszabb eredményét érte el a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson

2024. június 10., 19:14

Története legrosszabb eredményét érte el a Fidesz-KDNP a tegnapi európai parlamenti választáson úgy, hogy most kapták a legtöbb szavazatot. Rekord részvétel mellett zajlott le az első összevont önkormányzati és EP-választás: több mint 4 millió 600 ezren járultak az urnákhoz, ami 59,2 százalékos aktivitást jelent.

Története legrosszabb eredményét érte el a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson

Az előző európai parlamenti választáshoz képest közel 8%-ot, két mandátumot veszített a Fidesz-KDNP a vasárnapi szavazáson, de így is ők szerezték meg a legtöbb képviselői helyet, 11-et. Csaknem 100%-os feldolgozottság mellett, a Nemzeti Választási Iroda előzetes adatai szerint a színen frissen felbukkant, Magyar Péter vezette Tisza Párt 7, a DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség 2, a Mi Hazánk 1 mandátumot szerzett.

A többi párt nem érte el az 5%-os bejutási küszöböt - a rájuk leadott szavazatokat így nem vették figyelembe a szavazatszámlálók. Az elmúlt 20 évben csak egyszer - 2004-ben, ellenzéki pártként - végzett a Fidesz-KDNP 50% alatt az EP-választáson. A Tisza Párt messze jobban teljesített, mint bármely más ellenzéki résztvevő a legutóbbi 14 évben. A Momentum, a Jobbik és az LMP nem jutott ki Brüsszelbe. A végleges eredményt a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után állapítják meg, legkésőbb június 28-án.