MNB - 2
MNB

Hírek

Tovább emelkednek az üzemanyag árak

2021. október 13., 14:23

Hetente kétszer is nőttek az elmúlt időszakban a benzin és gázolaj árak.  A tavaly ilyenkor még 370 forint körül voltak az átlagárak, most már a gázolajért van ahol 500 forintnál is többet kérnek el literenként. Közel a lélektani határ, amelynél már sokan nem ülnének autóba.

 

Tovább emelkednek az üzemanyag árak

Szinte már megszokott, hogy szerdán és pénteken is átírják az ártáblákat a kutakon. Hétről-hétre soha nem látott magasságot ér el az üzemanyag ára. Szeptember elején még a benzinért 455, a gázolajért 461 forintot kértek. Korábban már a 3-4 Ft-os áremelésnél is felkapták az emberek a fejüket, október eleje óta nem ritka, hogy 8-9 forinttal is emelkedik alkalmanként az ár. A mai benzin átlagár 491 forint, a gázolajé pedig 505 forint. Közel a lélektani határ.

Kiss József
,,Megmondom a frankót, ez már nagyon drága. Most már, hogy én is festőként dolgozom, most már meggondolja az ember, hogy mikor induljon el, vagy még autóval, vagy bringával , vagy kismotorral.”

Németh Miklós
,,A gázolajnak az ára az brutálisan nőtt, meg majd emelkedik, azt hiszem még jobban. Én azt mondom, hogy ilyen 800-nál már én is letenném az autót.

Elemzők szerint a járvány kirobbanása nagyban hozzájárult ehhez extrém áremelkedési hullámhoz. Az egész világgazdaság megszenvedte a különböző korlátozásokat és bizonytalan helyzetet, mely az olajárakra is kihatott. Folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára, és ez még nem a vége. Ennek ellenére nagy a forgalom a kutakon.

Derkics Péter - kútvezető-igazgató, Avia Szombathely
Eddig nem tapasztalható ilyen jellemző visszaesés annak ellenére, hogy drágult. Minden fajta üzemanyagból fogy. Talán kicsit a prémium  benzineket nehezebb eladni, hiszen annak a felára azért jelentős.

Ez előző héten még másképp volt. Az egyik internetes szakportál közvélemény kutatása szerint a múlt héten még emelkedőben volt a prémium benzin fogyasztása. A péntek újabb emelést hoz: pénteken 3 forinttal nő a benzin, 4 forinttal pedig a gázolaj ára. A vezess.hu információi szerint, egyelőre nem várható ezzel kapcsolatos intézkedés a kormány részéről.