MNB - 2
MNB

Hírek

Tovább tart a svájci frank árfolyamának szárnyalása

2011. augusztus 04., 14:39

A keddi történelmi csúcs után szerda reggel három forinttal csökkent ugyan a svájci jegybank elnökének kamatcsökkentő lépésére, de délutánra újra emelkedett az alpesi valuta értéke.

Tovább tart a svájci frank árfolyamának szárnyalása

Így változott a svájci frank árfolyama az elmúlt években. 2007-ben 160 forint körül mozgott. A válság előtt közvetlenül csökkent, majd folyamatosan emelkedett. Mostanra 250 forint fölé emelkedett. Elemzők szerint a növekedésnek még koránt sincs vége.

A telefonnál: Herczeg László független tanácsadó, AWD
Korábban a görög helyzet kezelése, az olasz helyzet az államadósság oldalán - ezek a bizonytalanságok a befektetőket olyan kockázatmentes deviza felé terelte, ami sokkal erősebb, mint az összes többi, ezért erősödött a frank.

Ebben a szombathelyi 44 lakásos társasházban az értékesítőtől kapott információk szerint majdnem mindenki hitelre vette lakását. A jelentősen megemelkedett törlesztőrészletek miatt egyre többen maradnak el például a közös költséggel. Erre már nem futja a családi kasszából. Az ingatlanközvetítőnél azt mondják, egyelőre nem emelkedett drasztikusan a jelzáloggal terhelt lakásuktól megszabadulni akarók száma a városban.

Horváth Jolán referens, Heckenast Ingatlanközvetítő Iroda
Van 1-2 ingatlanunk, amelyeket reménytelen eladni, mert nagyobb rajta a hitel, mint az eladási értéke. 3 év alatt 100 forinttal nőtt a frank árfolyama. Most, hogy rekord értéket ütött, lehet, hogy többen fogják eladni az ingatlanjukat.

Júliusban feloldották a kilakoltatási moratóriumot. A bankok azonban egyelőre kivárnak. Az ingatlanközvetítő szerint a válság miatt pangó piac, idén márciustól újra indult.

Nagyrészt a vevők készpénzzel vásárolnak. Kevés, aki hitelt vesz fel az ingatlan vásárlásához.

A hiteltől inkább szabadulnának az emberek. A kormány döntése nyomán augusztus 15-étől igényelhető az átmeneti árfolyamrögzítés, de csak azok kérhetik, akiknek nincs 90 napon túli tartozása.