Hírek

Trófeaszemle

2021. október 15., 16:14

126 érmes trófeát csodálhattak meg az érdeklődők az idei szakmai mustrán, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti vadászházánál. Szeptembertől nagyjából október közepéig tart a gímszarvasok násza, a bőgés ideje alatt ejtik el általában az éves kilövési tervben szereplő idős, vagy középkorú bikák nagy részét.

 

Trófeaszemle

Vadászkürtszó hívta ünnepelni a megye vadásztársadalmát és a vendégvadászokat. 9. alkalommal szervezte meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Vas Megyei Vadászkamara a gímszarvas trófeaszemlét.

"Nincsen semmi extra benne, csak egy eööö."

Erdélyi Tamás többszörös bőgőbajnok utánozta a gímszarvasok hangját. A bőgőkürt használata eredményesebbé teszi a vadászatot. A gímszarvasok násza, a szeptemberi bőgés kiemelt időszaka a bikák elejtésének. Vas megyében 53 vadászatra jogosultnak 1476 gímbikát kell kilőnie ebben a szezonban a hatóság előírása alapján. Október 13-ig 641 trófeát bíráltak el. A vasi mustrán 126-ot állítottak ki. A legnagyobb súlyú 13,5 kg-mal Zsennye mellett került terítékre. A kísérő vadász több éve ismerte a bikát.

Lenkay Attila – sportvadász, Pannonia Vadásztársaság
„Ez a bika a zsennyei ezeréves tölgytől száz méterre esett el. a Rába partról váltott ki egy tehénnel és nagyon jó vadászias lövéssel a vendég elejtette a bikát.”

Az idei szezont közepesnek ítélték a vadászok. A 6 vadászterületen gazdálkodó Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai jól haladtak a tervben meghatározott idős- és középkorú bikák elejtésével.

Szalai Csaba – vadgazdálkodási osztályvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
„A bőgés elhúzódó volt, volt, mikor nagyon jó bőgés volt, a főidény közepén hallgattak a bikák, de azt tudom elmondani, hogy a darabszámmal nagyon jól állunk, ahogy az előbb is említettem, szinte 100 %-ban sikerült teljesíteni a kilövési tervünket. A minőséggel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy az idén kiemelkedő nagyságú bikánk nem esett.”

Nemrég ért véget az Egy a természettel - Vadászati és Természeti Világkiállítás, amelynek célja volt többek között a vadgazdálkodás széles körű megismertetése is.

Kovács Ferenc – főosztályvezető, Agrárminisztérium
„Mutassuk meg, hogy ebben az újkori, modern világban is mennyire nagy szükség van arra, hogy a természetnek minden szegletében, többek közt a vadállománnyal is tartalmasan, hasznosan gazdálkodjunk.”

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója a világkiállítás egyik üzenetét is idézte: vadászat nélkül nem tartható fenn a vad és az erdő, a mezőgazdaság egyensúlya.

Bugán József – vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
„Bízom abban, hogy a mai kiállítással a fiatalok, gyerekek tudni fogják, hogy milyen a szarvasbőgés, milyen a szarvas, milyen a természet, és az élővilág nem lila tehenekből, bambi őzekből, szarvasokból, hanem valóságos, a Jóisten által teremtett földi dolgokból.”

A Vas Megyei Trófeaszemle egyben szakmai nap is, hiszen ilyenkor a vadászok nem csak elmesélik az elejtés történetét, hanem tapasztalatot is cserélnek egymással.