MNB - 2
MNB

Hírek

Türelmet javasol a NAV

2021. január 21., 16:10

Nem kell sietniük azoknak, akik osztrák adóbevallásukhoz szeretnék beszerezni a NAV-tól az E9-es igazolásukat. Sokszor emiatt hosszú sor kígyózik az adóhivatal előtt. Arra hívják fel a figyelmet, hogy jobban járnak az ügyfelek, ha márciusig várnak az ügyintézéssel, addigra ugyanis elkészülnek a magyar adóbevallás-tervezetek.

 

Türelmet javasol a NAV

Január első hetében rengetegen keresték fel személyesen az adóhivatalt, legtöbben az osztrák adóbevalláshoz szükséges E9-es igazolást akarták kikérni. A nyugati határszélről sokan dolgoznak Ausztriában, az év elején azonban a legtöbben szabadságon voltak, akkor akarták elintézni a hivatali ügyeket. De korai a sietség, mondja a sajtóreferens.

Petkovits Anikó – sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„Igaz, hogy az adóbevalláshoz szükséges nyomtatvány már megtalálható, ahhoz azonban, hogy az E9-es igazolást kiállítsuk, vagy személyi jövedelemadó bevallás szükséges, aki szerzett Magyarországon bevallásköteles jövedelmet, vagy pedig egy nyilatkozat arról, hogy nem volt bevallásköteles jövedelme Magyarországon.”

A NAV által elkészített bevallás tervezetek március 15-től elektronikusan megtekinthetők. Akinek az itthoni mellett osztrák jövedelme is volt, azzal ki kell egészítenie a tervezetét.

Petkovits Anikó – sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„Akiknek nem volt jövedelmük a tavalyi évben, vagy abban az évben, amiről kérik ezt az igazolást, nekik elég egy nyilatkozatot tenniük erről. Nem kell 0-ás adattartalommal kitölteniük egy magyarországi bevallást, és ők már februártól felkereshetik az adóhivatalt, hogy kikérjék az E9-es igazolást.”

A külföldi hatóság nyomtatványát csak személyesen, vagy előre aláírtan meghatalmazott bevonásával lehet intézni. Az E9-es adatlapon a NAV a magyarországi lakcímet, és az itthon bevallott jövedelmet is igazolja.