Hírek

Tüzet okozott a meghibásodott napelem

2021. december 01., 17:55

Napelemrendszer biztosító szekrénye hibásodott meg, és okozott tüzet egy táplánszentkereszti családi háznál. A tulajdonos szerencsére időben észrevette a bajt, és porral oltót ragadott. Egyre több ingatlan tetőszerkezetére szerelnek napelemeket. A katasztrófavédők szerint sem helyben, sem országosan nem jellemző, hogy ezek tüzet okoznának. Fontos azonban, hogy kizárólag arra jogosítvánnyal rendelkező szakember szerelje és telepítse ezeket a rendszereket.

 

Tüzet okozott a meghibásodott napelem

Szombathelyi hivatásos és a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltó egységek siettek a táplánszentkereszti József Attila utcába. Hétfőn dél körül a házban lakók vették észre, hogy a napelemrendszer invertere melletti biztosíték szekrénye ég. Szerencsére volt otthon poroltó készülék, így miközben hívták a tűzoltókat, el is oltották a tüzet.

Balogh Eszter – szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Ezért a tűzoltók, a kiérkezésüket követően leválasztották az elektromos hálózatról a napelem rendszert, majd hőkamerával átvizsgálták az ingatlant, de további izzást nem tapasztaltak. Fontos az ilyen napelemes házaknál elmondani, hogy ezek magasfeszültség alatt lévő berendezések, ezért ezek különleges oltást igényelnek.”

Amíg áram alatt vannak az ilyen berendezések, kizárólag habbal, vagy porral oltó készülékeket lehet használni a tűz megfékezésére. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondja, szerencsére nem jellemző, hogy ilyen rendszerekben keletkezik tűz. Fontos, hogy a kiépítést szakember végezze, a tulajdonosok számára pedig javasolt, hogy tartsanak otthon porral oltó készüléket.

Balogh Eszter – szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Abban az esetben ha egy ilyen lakóingatlanban történik tűzeset, akkor amint jelzik a 112-es segélyhívó számon, akkor fontos, hogy mondják el, hogy napelemes házról van szó, így a tűzoltók fel tudnak készülni a különleges oltásra.”

A táplánszentkereszti tűznél személyi sérülés nem történt, és a gyors beavatkozásnak köszönhetően az anyagi kár sem tetemes, mert az időben megfékezett lángok nem terjedhettek át a tetőszerkezetre.