Hírek

Tűzifacsalók garázdálkodnak Szombathelyen

2022. november 29., 15:54

Minden eddiginél többen próbálják meg becsapni azokat, akik fát szeretnének vásárolni. Elsősorban a nehéz körülmények közt élők vannak veszélyben, akik egy-két köbméternyit vásárolnának, azt is akciósan. Gyakran kevesebb és gyenge minőségű fát kapnak, mint amiben megegyeztek.

Tűzifacsalók garázdálkodnak Szombathelyen

Akciós tűzifa eladó. Irreálisan alacsony áron hirdetnek csaló kereskedők a közösségi oldalakon, márpedig most nincs akciós tűzifa a kereskedőknél. Ezek magánszemélyek, és néha még a képen szereplő kép is hamis. A szombathelyi vállalkozó saját kínálatát is viszontlátta másoknál.

Hodics Gergely - ügyvezető igazgató, Alpok Holz Team Kft.
“Többször belefutottam abba, hogy az általam készített fényképeket használják föl, nem tartom ezt egy korrekt dolgonak.”

Telefonon számon kérte a csalót, aki szégyen nélkül be is vallotta, mit tett. A rögzített beszélgetést stábunknak is megmutatta.

 “Az én teherautómon lefényképezett fával hirdetnek, illetve… hét évvel ezelőtt készítettem… ezek tűnjenek el… “mindenki a saját **** igazam van, igazam van.”

Ebben a facebookos hirdetésben gyönyörű, kalodás tűzifát hirdetnek, piaci árhoz közel - az ország bármely részére szállítanak. Alatta kommentháború: az erdei és a normál köbméter különbségével sincs tisztában az eladó, aki a fafajtát se tudta helyesen leírni. Azt is kérdezik, hogy miért érné meg 1-2 köbméternyit szállítani több száz kilométerre. Egyéb buktató is akad:

“Meg kell nézni mondjuk egy kalodás fánál, kívülről mondjuk szép kalodát mutathat, rendezetten fel van rakva, belülről viszont sokszor előfordul, hogy nem is kemény fával van megrakva ez a kaloda, nem is szabályosan, hanem mondjuk ömlesztve, így mondjuk meghatározhatatlan egy térfogat, ami kívülről tömör köbméter, de belülről meg ömlesztett.”

A megtévesztések, térfogatnövelő ügyeskedések egyike ez a plató. A teherautón megérkezik a nagy rakás tűzifa, alatta egy üres háromszög, ami lerakáskor összecsukódik a súlytól. Feleannyit kap a vásárló, mint hiszi.
Általában azokat csapják be, akik egyszerre kevés fát tudnak csak venni, és azt is az utolsó pillanatban teszik. Esetleg maga az eladó váratja meg a vevőt. Ekkor ugyanis már nem mernek nemet mondani a rossz üzletre, nincs idő mástól rendelni tüzelőt.

Hodics Gergely - ügyvezető igazgató - Alpok Holz Team Kft.
“Általában az idősebb korosztály válik a csalók áldozatává, egy hirdetési portálon meg kell nézni, hogy a hirdető honnét hirdet, nyilvánvaló, ha több megyéből szól a hirdetés, az már gyanús lehet, a gyakorlat azért azt mutatja, hogy nem éri meg a tüzifát több száz kilométert utaztatni, tehát ha mondjuk Vas megyében olvasunk egy hirdetést, amit Somogy megyében adtak föl, annak nincsen sok realíitásalapja.”

Jó ötleteket kaphat a vásárló ezen a weboldalon, Hodics Gergely összegyűjtötte a tanácsait. A NÉBIH oldalán is találnak javaslatokat, de a rendőrség is figyelmeztet arra, hogy megemelkedett a csalások száma. Aki átverés áldozatává válik, hívja a 112-es segélyhívót, és tegyen bejelentést az ügyben.