Hírek

Tűzmegelőzés - társasházak képviselőinek tartanak fórumokat a katasztrófavédők

2021. november 24., 19:04

A tűzmegelőzési szabályokról, a hatósági ellenőrzések tapasztalatairól tájékoztatják a katasztrófavédelmi kirendeltségek országszerte a lakóközösségek képviselőit. Négy éve tartanak Társasházak napja címmel konzultációt arról, miként erősíthetik a lakókörnyezet biztonságát. A napokban országosan 8, emberéletet is követő lakástűz is történt, ezért a fórum különösen aktuális.

 

Tűzmegelőzés - társasházak képviselőinek tartanak fórumokat a katasztrófavédők

Adventi koszorú égő gyertyája okozott lakástüzet tavaly decemberben a Károly Róbert utcában. A tulajdonost égési sérülésekkel szállították a mentők a győri kórházba. A felső szomszéd füstöt érzett, kiderült, ég az alatta lévő lakás. Rendőrök rúgták be az ajtót, a tűzoltók kihozták a sérültet és eloltották a lángokat.

Balogh Eszter – szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Az elmúlt évben 347 alkalommal volt szükség tűzoltói segítségre tűzeseteknél, ebből 142 keletkezett lakóingatlanokban. Itt összesen 11 ember sérült meg, és egy ember sajnos életét is vesztette a tűzeset következtében. A számok is azt mutatják, hogy 99 %-ban az emberi gondatlanság okozza ezeket a tűzeseteket.”

Az elektromos hálózat túlterheltsége, a dohányzás, a fűtőberendezések, kémények karbantartásának, tisztításának elmulasztása és a tűzhelyen magára hagyott ételek miatt kell legtöbbször vonulniuk a tűzoltóknak, pedig ezek az esetek megelőzhetők. Többek között erre is felhívják a figyelmet a Társasházak Napja alkalmából országszerte, így a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségein online fórumokon.

Lakatár Gábor – igazgatóhelyettes, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Ennek a rendezvénynek a keretén belül az elmúlt időszak hiányosságait, problémáit mondjuk el az itt jelenlévőknek, illetve az online térben jelenlévőknek, amivel javíthatják lakóközösségükben, illetve a szövetkezetek ingatlanjaiban a közösségi terek tűzvédelmi szabályait Gondolok itt a menekülési útvonalak leszűkítésére, az éghető tárgyaknak a nem megfelelő helyen tárolására, és azokra a lezárásokra, amelyek a tűzoltói beavatkozást tudják nehezíteni.”

Ha egy társasházban tűz üt ki, az nagyon sokakat veszélyeztet. A tűzoltók rendszeresen tartanak gyakorlatokat, hogy a leggyorsabban menthessék az embert és a vagyont. Fontos, hogy ezt a munkát ne nehezítse semmi a házon belül és azon kívül se. Előfordul, hogy a sárgával felfestett felvonulási útvonalat parkoló autók foglalják el. így baj esetén a tűzoltóautónak már nem jut hely. Sok más mellett erről is szó esik csütörtökön és pénteken az online konzultációkon.

A Társasházak Napját beharangozó sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy a biztonság érdekében érdemes a mennyezetre füstjelzőt, fejmagasságba pedig szénmonoxid-jelzőt szerelni, és jó ha minden háztartás rendelkezik porral oltóval is.

A rendezvénysorozat kiemelten foglalkozik a kémények használatára, a gázkészülékek, villamos berendezések felülvizsgálatára vonatkozó szabályokkal, a napelemrendszerek megfelelő kivitelezésével. A kérdéseket telefonon és e-mailben várják. Részletek a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvashatók.