MNB - 2
MNB

Hírek

Új, földtani tanszék jöhet létre a Savaria Egyetemi Központban

2012. augusztus 31., 17:53

Ha a Maygar akreditációs Bizottság  jóváhagyja, a Földrajz- és Környezettudományi Intézetnek ez lesz a 4. tanszéke, a kémia, a társadalom- és természetföldrajz mellett.

Új, földtani tanszék jöhet létre a Savaria Egyetemi Központban

A földtan oktatásának komoly hagyományai vannak az intzéményben, és 2014-re minden szükséges tárgyi és személyi feltételt megteremtenek. Ha az új tanszék elindul, egyebek mellett geológusokat is képezhetnek Szombathelyen.

"Itt van Bozsok … készülni ez."

A jövő héten induló kutatás helyszínét mutatja Unger Zoltán. Az ELTE és a Savaria Egyetemi Központ hallgatói közösen végeznek majd méréseket a Vas-hegy és a Kőszegi -hegység között, hogy kiderítsék, hol van a terület aljzata és milyen kőzetek alkotják. Nemcsak a régió, de a különböző égitestek és meteoritok kutatásába is bekapcsolódhatnak majd a diákok, ha 2014. szeptemberében létrejön az új földtani tanszék.

Dr. Unger Zoltán geológus, egyetemi docens
Egy olyan specialitása lesz a tanszéknek, ami párját ritkítja, a környező országokból is ide fognak jönni, pl. a meteoritokat vizsgálni, mert egy olyan tömegsprktrométerrel gazdagodik az intézet, illletve az egész kar, ami a meteoritok korát tudja meghatározni, és ez egy új lehetőséget bizosít az egész környéknek.

A tanszék tárgyi feltételei rendelkezésre állnak. Éppen ezekben a napokban szerelik be azokat az új műszereket, amelyeket több mint 400 millió forintos pályázati támogatásból vásárolt az intézmény, és új egyetemi tanárok is érkeznek.

Dr. Gyurácz József dékán, Természettudományi Kar, NyME SEK
Várhatóan jövő év januárjában az új kollégák is be fognak tudni állni, és nemcsak a földtani tanszék megalapításában tudnak részt venni, hanem az új földtudományi alapképzésnek az előkészítésében és más természettudományos szakoknak a képzésében is.

Ha a Magyar Akkreditációs Bizottság rábólint, a pécsi mellett a szombathelyi lesz a Dunántúl második földtani tanszéke.