Hírek

Új köznevelési törvény: mindennapos testnevelés és tankötelezettségi korhatár

2012. augusztus 29., 17:49

A törvény pontjai fokozatosan fognak életbe lépni.  Így például jövő év elejétől az önkormányzatok általános iskoláinak és gimnáziumainak az állam lesz a fenntartója.

Új köznevelési törvény: mindennapos testnevelés és tankötelezettségi korhatár

Az idei városi tanévnyitó a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskolában lesz vasárnap 18 órakor.

Már az idei tanévben kötelező lesz a mindennapos testnevelés az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamokon felmenő rendszerben. A Zrínyi iskolában ez nem jelent nagy változást, mert mozgásra a heti öt órát eddig is biztosították.

Kis Gábor - igazgató, Zrínyi Ilona Általános Iskola
"Három óra a hagyományos fejlesztésre vonatkozik a negyedik óra mindig egy játékos kondícionális, koordinációs képességfejlesztő óra, amely még egy ötödik órával is kiegészül, ez jelenleg az első B és C osztályokban a tánc lesz."

Szeptember 1-jétől 16 évre csökken a tankötelezettségi korhatár, de csak azok számára, akik az előző tanévben nyolcadik vagy ez alatti évfolyamokra jártak. A Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola igazgatója egyetért az intézkedéssel.

Balogh Gabriella - igazgató, Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium
"Az iskolánkban nem nagy létszámban ugyan, de vannak olyan tanulók, akik a 16. életévüket betöltötték, és nem akarnak tanulni. Én azt gondolom, ha tőlük megválhatunk, akkor ez pozitívan befolyásolja az osztály légkörét."

Jelentős változások történnek az oktatásban jövő év elejétől is. Mivel a közoktatás állami feladatnak minősül, ezért a 3000 fő feletti településeken az eddig önkormányzati általános iskoláik és gimnáziumok fenntartója az állam lesz januártól. Az üzemeltetés az önkormányzatok feladata marad, arról kell csak nyilatkozniuk, ha ezt nem tudják vállalni.

Rettegi Attila - elnök, Szombathely MJV Közgyűlésének Oktatási Bizottsága
"A vagyont továbbra is az önkormányzat működteti, sőt, az önkotmányzatnak kell finanszírozni a dologi kiadásokat, a nem pedagógus dolgozók bérét is. Az állami fenntartás  részben felelősségvállalást jelent, és részben pedig szakmai kontrollt, szakmai irányítást, és a bérfinanszírozást."

Az intézményfenntartással összefüggő feladatokat a jövőre felálló járásokhoz igazodó tankerületek végzik majd. A szakképző intézményeket viszont az állam veszi át.