MNB - 2
MNB

Hírek

Új önkormányzati bérlakásrendszer

2011. július 20., 16:05
Sikeres az új önkormányzati bérlakásrendszer. A tavalyi évhez képest csökkent a város kintlévősége. Megkezdődött egy nagyszabású városrehabilitáció is, melynek első lépéseként lebontják az önkormányzat tulajdonában lévő Homok utcai épületegyüttest. A bérlakásokból már kiköltözött az utolsó lakó is.
Új önkormányzati bérlakásrendszer
Egészségügyi és szociális szempontból is alkalmatlan a lakhatásra a Homok utca 13-as szám alatt álló épületegyüttes. Az 1920-as években épült házak még a téglagyár munkásai számára készültek, de azokat évek óta önkormányzati bérlakásként használták. Puskás Tivadar  még mentőorvosként járt itt először, most utoljára járta végig a házakat.

A18 önkormányzati bérlakás utolsó lakói is elhagyták már a területet, számukra a város jobb lehetőséget ajánlott fel. Az itt lévő épületeket lebontják.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester, Szombathely
"Önkormányzati tulajdon marad továbbra is, szeretnénk önkormányzati lakásokat, lakhatási lehetőségeket biztosítani itt. Nyilvánvalóan ez új épületeket, új épületek építését jelenti."

Az önkormányzat célja, hogy a város egész területén megszűntessék a hasonló rossz állapotban lévő bérlakásokat, és méltó lakhatási feltételeket biztosítsanak az embereknek.

Marton Zsolt - alpolgármester, Szombathely
"Ez Győrfi utca, Körmendi út és környéke, 11-es Huszár úton is találhatunk még ilyen ingatlant. Azt tervezzük, hogy amennyiben a bérlőkkel sikerült megállapodnunk és megfelelő lakást találnunk nekik is, akkor ebben a ciklusban fel tudjuk számolni az összes ilyen lakóterületet."

A városrehabilitációban segít az új önkormányzati bérlakásrendszer is. Míg tavaly fél év alatt 13 millió forinttal nőtt a lakbérekhátralékok összege, addig idén közel 5 millió forinttal csökkent. A következő napokban azonban 2 bérlőre vár kilakoltatás, mert nem hajlandóak együttműködni sem az önkormányzattal, sem a családsegítő szolgálattal.

Szakály Gábor - elnök, szociális és családügyi bizottság
"70 olyan család volt, aki ezt megtette, kitűnően együttműködnek. Valaki saját otthonában marad szociális szállás átminősítéssel, valaki alacsonyabb komforfokozatú lakásba költözött mint itt a Homok út esetében, ez a két bérlő az utolsó segítő kezet is ellökte."

A családsegítő szolgálat munkatársai az ő lehetőségeiket is felmérte, és találtak megoldást lakhatásukra, így nem kerülnek az utcára.