Hírek

Új sugárterápiás készüléket szerezett be a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

2023. szeptember 14., 20:08

800 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással fejlesztette onkológiai eszközparkját a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház. Új sugárterápiás készüléket szereztek be, ami a betegek rövidebb, pontosabb és biztonságosabb kezelését teszi lehetővé. A gép már munkába állt, eddig 1000 alkalommal sugaraztak vele. Ezen kívül még egy berendezés érkezett a kórházba, amelynek a finanszírozását meg kell oldani, de remélik, hogy az ősz folyamán üzembe állhat.

Új sugárterápiás készüléket szerezett be a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Három lineáris gyorsítóval végezték eddig a daganatos betegek sugárkezelését a Markusovszky-kórházban, ebből kettőt már nem lehet javítani, mert nincs hozzá megfelelő alkatrész. Ezeknek a gépeknek nagyjából 10 év az élettartama, majd cserélni kell őket. Az egyiknek a pótlását már megoldották: 800 millió forint uniós támogatással beszereztek egy új sugárterápiás készüléket, ami a következő tíz évre biztosítja az onkológiai betegek magas szintű ellátását.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

"Ez egy olyan készülék, ami beszerzésre került, ami a legmodernebb napjainkban. A betegnek sokkal rövidebb idő alatt, kényelmesebben és nagyobb biztonsággal adja le a sugárkezelést."

Júniusban szerelték be, a próbaüzemet követően fokozatosan nőtt a kezelt betegek száma, már ezer kezelést végeztek vele, és jók a tapasztalatok. A páciensek pozicionálását beépített CT ellenőrzi, a sugárnyaláb csak a rákos sejteket pusztítja, az egészségeseket nem.

Dankovics Zsófia - osztályvezető főorvos, Onkológiai Osztály

"Mivel rövid időtartamú egy-egy kezelés, ezért viszonylag sok beteget át tudunk forgatni naponta. 10 percet kell számolni egy beteg kezelésére, egy műszakban 50-60 beteget tudunk kezelni egy műszakos munkarend esetén."

A főigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: a kórház életében jelentős lépés ez a fejlesztés. Regionális onkológiai centrumot működtetnek, három megyéből fogadják a betegeket. Évente 1500 új daganatos beteget diagnosztizáltak, és 20 ezer sugárkezelést végeznek. Hende Csaba arról beszélt, hogy a kormány és a szaktárca döntött az uniós támogatások elosztásáról. Egy másik gép is érkezett a kórházba, ami még ennél az új berendezésnél is modernebb, de a finanszírozását még meg kell oldani.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő

"Küzdünk a második gépért is, már itt van, csak a finanszírozását kell megoldanunk, de meg fogjuk oldani. Az egészségügyi kormányzattól többszörös szóbeli ígéretekkel rendelkezünk."

Bíznak benne, hogy a második gépet még idén ősszel üzembe lehet helyezni. Ez akár légzésvezérelt sugárterápiára is alkalmas lesz, ami azt jelenti, hogy képes lekövetni a levegővétel okozta elmozdulásokat.