Hírek

Újabb kistelepülések pályázhatnak szennyvízkezelési problémáik megoldására

2011. november 30., 17:11

A közelmúltban jelent meg az Új Széchenyi Terv felhívása. Az unió 2007 és 2013 között 7 milliárd forintos keretet biztosít szennyvíz-elvezetési és -tisztítási beruházásokra a nyugat-dunántúli régió 2000 fő alatti településeinek. Ennek az összegnek a kétharmadát már elköltötték a pályázók.

Újabb kistelepülések pályázhatnak szennyvízkezelési problémáik megoldására

Sitkén jövő nyárra megoldódhat a szennyvízelvezetés és -tisztítás. A település közel 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből. Ebben a tervezési ciklusban utoljára, 2012 májusáig pályázhatnak uniós forrásra  a 2000 fő alatti települések, hogy szennyvízkezelési problémáikat hagyományos vagy alternatív úton megoldhassák.

Tóth Gábor - programvégrehajtási igazgató, regionális fejlesztési ügynökség
Léteznek olyan megoldások is, amikor nem csatornáznak be egy települést és nem egy szennyvíztisztító telep végzi el el a tiszítást, hanem minden egyes portára külön telepített kis berendezés biológiai úton bontja le az adott háztartásban keletkező szennyvizet

A régióban, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében ma még 180 kistelepülésen jelent gondot a szennyvízkezelés. Tavaszig összesen 2,5 milliárd forintra pályázhatnak, az elnyerhető támogatási összeg pedig a beruházás 90%-át is elérheti. Ez úton szeretne fejlesztési forráshoz jutni az alig több mint 300 lakosú Nemeskocs is.

Horváth Csaba - önkormányzati képviselő, Nemeskocs
Mi mindenképpen egyedi biológiai tisztítóra pályázunk, és önállóan, tehát csak Nemeskocs településben gondolkodunk.

2007 óta régiónkban 20 kistelepülés élt hasonló pályázati lehetőséggel, összesen 4,5 milliárd forintot fordítottak szennyvízelvezetére és -tiszítításra.