Hírek

Újra a tánc fővárosa lesz Szombathely!

2023. szeptember 13., 20:08

Újra a tánc fővárosa lesz Szombathely! Az Agora Sportházban 56. alkalommal rendezik meg a Savaria Nemzetközi Táncversenyt jövő hétvégén. Ezúttal az Ifjúsági Standard Világbajnokságot is a vasi vármegyeszékhelyen bonyolítják le, a mezőnyben ott lesz a szombathelyi színeket képviselő Faludi Eliza és Kovács Ádám kettőse.

Újra a tánc fővárosa lesz Szombathely!

Szombathely, táncra fel! - felkiáltással kezdődött az 56. Savaria Nemzetközi Táncversenytg beharangozó sajtótájékoztató. A fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Agora Sportházban megrendezendő verseny hazánk legrégebbre visszanyúló táncsport erőpróbájának számít, amit az önkormányzat is kiemelten támogat.

Horváth Soma - alpolgármester

Ha most megkérdeznénk a szombathelyieket, hogy mi az ami Szombathelyen a kultúrát és a sportot összeköti, akkor szerintem egyből a tánc jönne mindenki számára elő. Ahogy hozzátartozik az identitásunkhoz a Savaria Táncverseny, amit 1966 óta rendeznek meg Szombathelyen. Iszonyatos nagy múltja van a tánc oktatásának és a versenyzésnek Szombathelyen és Vas megyében is. Ez mindenképpen nagy öröm, a város egyik kultikus és legfőbb rendezvényéről van szó, így kiemelten támogatja a város

Idén kétnapos lesz a Savaria Nemzetközi Táncverseny, amelyen több mint hatszáz versenyző vesz részt. Az első nap különlegességét az adja, hogy ezúttal ifjúsági Standard világbajnokságnak is otthont ad a Sportház.

Zsámboki Marcell - elnök, Magyar TáncSport Szakszövetség

Az első nap 10 kategóriában, 10 nemzetközi kategóriában kerül megrendezésre a verseny. Ennek a fő műsorszáma lesz az Ifjúsági Standard Világbajnokság. Erre valóban 33 ország, 60 párosa nevezett. Ilyen egyébként még a Magyar Táncsport történetében nem volt, hogy ilyen szép létszámban és ilyen sok ország képviseletében jelennek meg párosok itt, Szombathelyen.

A világbajnokság mezőnyében ott lesz a magyar bajnok páros is. Faludi Eliza és Kovács Ádám a szombathelyi Lorigo Táncsport Egyesület színeit is képviseli a rendezvényen. A tehetséges páros elsődleges célja a legjobb 12-be kerülés.

Faludi Eliza Eszter - versenyző, Lorigo TSE

Elég nagy nyomás van rajtunk, de ez életünk legnagyobb lehetősége, hogy egy világbajnokságot megrendeznek nekünk Szombathelyen, a szülővárosunkban. Természetesen rengeteg jó táncos van a világban és minden ország legjobbjaival fogjuk megmérettetni magunkat. Szóval azért izgulunk és reméljük jól fog sikerülni.

Nemcsak a táncosok mezőnye lesz világszínvonalú, hanem a pontozóbíráké is. A nemzetközi szakszövetség 22 nagy tapasztalattal rendelkező ítészt delegált a rendezvényre: Japánból és a dél-afrikai országból, Lesothóból is érkeznek bírák. A Savaria Nemzetközi Táncversenyt szeptember 23-án és 24-én rendezik.