MNB
MNB - 2

Hírek

Újraélesztésben Szombathely a rekorder

2016. június 13., 15:26

Vasárnap sikeresen befejeződött a szombathelyi önkormányzat tíznapos újraélesztési rekordkísérlete. A csoportosan végzett maratoni reanimációs gyakorlat új csúcsa: 240 óra. 

Újraélesztésben Szombathely a rekorder

,,Kettőt fújunk be és harmincat nyomjuk a mellkast és ezt ütemesen váltogatjuk” - Kiss Domonkos, a Magyar Újraélesztési Társaság alelnöke ismertette a reanimációs gyakorlat legfontosabb lépéseit. A tíznapos rekordkísérletben mások mellett a mentőszolgálat munkatársai is aktívan segédkeztek.

Horváth Balázs - mentőtiszt
,,Mi, az Országos Mentőszolgálat szombathelyi mentőállomása részéről nagyjából 14 oktatóval vettünk részt a nap 24 órájában ezen a neves rekordon. Ami azt jelenti, hogy négy fő mindig aktívan kint volt, váltva egymást."

A rekordkísérletben 109 csapat vet részt. Ezeket szombathelyi intézmények, üzemek, iskolák, baráti társaságok delegálták a közös cél, az újraélesztés maratoni rekordjának felállítása érdekében.

,,Öt, négy, három, kettő, egy… Ákos, világbajnok vagy!” Visszaszámlálással és hatalmas ovációval köszöntötték a csúcs felállításakor az utolsó újraélesztőt, Károlyi Ákos jegyzőt, aki egyben a főszervezői feladatokat is ellátta. 

Károlyi Ákos - jegyző, főszervező
,,A legkisebbektől a legidősebbekig mindenki részt vett ebben a szombathelyi összefogásban. A legfiatalabb újraélesztő 8 éves volt, a legidősebb pedig a 84. életévét is betöltötte. És én egyike vagyok annak a 2147 embernek, akik ezt a rekordkísérletet felállították.”

Vasárnap este ért véget a maratoni újraélesztési rekordkísérlet, melyet a helyszínen azonnal hitelesítettek is.

Sebestyén István - elnök, Magyar Rekordok Egyesülete 
,,A szervezők pontosan 240 óra szakadatlan újraélesztési tevékenységet tűztek ki célul, de mivel a korábbi rekord mindössze 200 órás volt, bátran állíthatjuk, hogy megszületett Szombathelyen a maratoni csoportos újraélesztési rekord.”

Az új rekord a segítés szellemiségének terjesztését szolgálja - fogalmazott Puskás Tivadar. 

Puskás Tivadar - polgármester
,,Köszönöm szépen mindenkinek, aki részt vett ebben, köszönöm minden szombathelyinek, köszönök a szervezőknek, köszönöm a polgármesteri hivatal dolgozóinak, köszönöm a mentőszolgálat dolgozóinak.”

Az ünnepi esemény végén Sebestyén István átadta a rekordot hitelesítő díszdiplomát Puskás Tivadarnak.