MNB - 2
MNB

Hírek

Ülésezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

2021. október 01., 21:05

A tizenéves korosztály körében végzett felmérés eredményeit is beépítették a város most elkészült drogstratégiájába, amelyről az októberi közgyűlés dönt. Egyre fiatalabbakat érint a probléma, de Szombathelyen jobb a helyzet, mint országosan. Erről is szó esett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum mai ülésén. A szervezet sikeres pályázatának köszönhetően 2,9 millió forint támogatást nyert törekvéseinek megvalósítására, amelyek egyikét a kiíró minisztérium modellértékűnek minősített.

 

Ülésezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Segítség nélkül sokkal nehezebb. A drogfüggők között a rehabilitációs kezelések után is 30 %-os a visszaesés. Megoldás lehet, ha a beteg átmeneti, vagy végleges gyógyulása után, vagy épp annak érdekében csatlakozik valamely önsegítő csoporthoz.

Tóth Balázs – alelnök, KEF
„Ha elérünk oda, hogy a szer átveszi az irányítást az egyén felett, tehát felébredés után az az első gondolat, hogyan tudok hozzájutni, a sóvárgásomat hogyan tudom legyőzni, hogy tudom az anyagomat megszerezni, onnan probléma van. Egyedül nem fog menni erről a szintről a kiút, segítséget kell kérni, legyen az szakember, legyen az önsegítő csoport. Egyedül nem megy.”

A szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésén bemutatkozott a 140 országban, így hazánkban is működő Narcotics Anonymus. A segítő önkéntesek maguk is szerhasználók voltak. Arcukat nem mutathatjuk, de szívesen beszéltek arról, hogy van kiút.

Gábor
„Mi felépülő drogfüggők vagyunk, akik használtunk és nem haltunk bele. A névtelen drogfüggők közösségének a segítségével, a 12 pontos program segítségével tiszták tudunk maradni, és nekem meg az egész közösségnek van egy olyan célja, hogy ne kelljen meghalni drogfüggőknek úgy, hogy nem hallott erről a programról.”

Helga
„Mindenféleképpen van kiút. Nekem sok ilyen tapasztalatom van, amit el tudok mondani. Nem sok esélyem volt, nagyon mélyről jöttem, és azt gondoltam, hogy reménytelen vagyok, és az NA a reménytelen eseteknek van, akin nem tud segíteni sem a vallás, sem a család. Ez mindenféleképpen egy egyéni elhatározás.”

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésén szó esett arról, hogy elkészült a város drogstratégiája is, amit az októberi közgyűlés tárgyal.

Kelemen Krisztián – elnök, Kábítószerügyi Egyeztető Fórum
„Sajnos elmondható általánosságban, hogy a 12-13 éves korosztály is érintett a drogproblémákkal. Éppen ezért készült egy Drogvilág elnevezésű felmérés, amit 11 éves kortól indítottunk, de általánosságban elmondható, hogy az országos droghelyzethez képest Szombathelyen jobb a helyzet.”

A napirendek között a pénzügyek is szerepeltek. A szombathelyi KEF sikeresen pályázott, így 2,9 millió forint érkezik programjaik megvalósítására, amelyek egyik elemét a kiíró minisztérium modellértékűnek minősített.