Hírek

Ünnep kitüntetésekkel - a megye érdekében végzett kimagasló munkáért 15-en vehettek át elismerést

2021. október 22., 19:50

Megemlékezést tartott a Vas Megyei Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Megyeházán ma délelőtt. Kitüntetéseket is átadtak: 15-en részesültek elismerésben a megye érdekében végzett, kimagasló színvonalú tevékenységükért.

 

Ünnep kitüntetésekkel - a megye érdekében végzett kimagasló munkáért 15-en vehettek át elismerést

Hagyományosan az évfordulót megelőző napon emlékezik a megyei önkormányzat az 1956-os eseményekre. Majthényi László, a közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Szabó Tibor színházigazgató szavalt.

"Hallottátok, hogy mondatott, szemet szemért, fogat fogért."

Hende Csaba ünnepi beszédében párhuzamot vont az '56-os sortüzek és a 2006-os események között. A közelgő választásokra utalva azt mondta: fordulópont előtt áll az ország. Majd a szabadságvágyról szólt, ami összeköti a magyarokat és a lengyeleket.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
"Magyarország és néhány ország, köztük elsősorban Lengyelországot kell említenem, hosszú ideje szinte folyamatosan a függetlenségéért, szabadságáért küzd. Az elmúlt évszázad súlyos küzdelmei harcai, veszteségei egységbe forrasztottak minket a lengyelekkel, 56-ban is előttünk jártak egy lépéssel, hiszen a budapesti eseményeket a lengyelországi események megelőzték."

Ezt követően Majthényi László, Kondora Bálint közgyűlési alelnök és Balázsy Péter jegyző átadta a megyei önkormányzat kitüntetéseit. Gróf Batthyány Lajos életmű díjat vehetett át Gyürki László kanonok, pápai prelátus, Körmend plébánosa, és Schrammel Imre keramikusművész, aki egy későbbi időpontban veszi át a díjat. Széll Kálmán-díjjal ismerték el Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatójának munkáját. Berzsenyi Dániel-díjat kapott Torjay Valter festő, művészettörténész. Pungor Ernő-díjjal jutalmazták Péntek Kálmánt, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanárát. A Markusovszky Lajos-díjat Skrapits Juditnak, a kórházi Központi Labor főorvosának ítélték oda. Idén a Békássy Ferenc-díjban Révész Tamás történész részesült. Távollétében édesanyja vette át a kitüntetést. Fazakas Péter-díjjal ismerték el Portschy Tamás építész, Celldömölk főépítésze. Batthyány-Strattmann László-díjjal tüntették ki Niklai Erzsébetet, a sárvári kórház főigazgatóját. Jurisics Miklós-díjban részesült Baán Mihály alezredes, a kormányhivatal Védelmi Bizottságának titkára és Büki László, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője. A sport területén adományozható Lóránth Gyula-díjat kapta meg posztumusz Horváth Attila diszkoszvető, a díjat édesanyja vette is. Ugyancsak Lóránt Gyula-díjat veheti át Ekler Luca paralimpiai bajnok - egy későbbi időpontban. Vas Megyei Érték díjjal jutalmazták a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttest, az elismerést Varga Albin, az együttes vezetője és Györke Eszter művészeti vezető vette át. A megyei közgyűlés elnöke emlékérmet adományozott Kovács Péternek, a Répcelaki Rendőrőrs körzeti megbízottjának, 30 éves szolgálatáért.