MNB
MNB - 2

Hírek

Ünnepélyesen is felavatták a 2,1 milliárd forintból megújult Vásárcsarnokot

2021. október 22., 19:53

1,6 milliárd uniós valamint 508 millió városi forrásból újult meg a szombathelyi Vásárcsarnok. A korszerű épületegyüttesben 200 őstermelő, kistermelő és kereskedő kínálja portékáját. A felújított piac ünnepélyes megnyitóját ma tartották.

 

Ünnepélyesen is felavatták a 2,1 milliárd forintból megújult Vásárcsarnokot

Menj ki a piacra, és megtudod, milyen a település – tartja a régi mondás. A szombathelyi vásárcsarnok 1975-ben épült, ráfért már a felújítás. A másfél éve kezdődött munkálatok eredményeként korszerű körülmények között juthatnak friss és minőségi termékekhez a vásárlók, és árusíthatják portékájukat a termelők. Az egyes és kettes csarnok felújítására a város 1,6 milliárd uniós, valamint több mint 500 millió forint saját forrást fordított. A városlakók adóforintjai jó helyre kerültek – mondta köszöntőjében Nemény András polgármester, aki a piachoz fűződő személyes élményeit is felidézte.

Nemény András – polgármester
A piac mindig egy csakrapont, a városnak valahol a szíve, és a piacról meg is lehet ítélni a várost. Azért nagyon fontos ez, hogy nem csak jó minőségű szolgáltatások vannak itt, hanem a külseje is megújult, átlátható, rendezett lett, olyan, ami nem csak a szombathelyieknek, hanem a turistáknak is szívesen mutatunk meg.”

A felújított Vásárcsarnok Szombathely egyik szíve is lett, amely találkozási hely is egyben – emelte ki a Piac Baráti Civil Kör nevében Kozma Gábor.

Kozma Gábor
"Egy piac több, mint egy piac önmagánál, egy közösségi hely, egy agora."

A főbejárat mellett készül a piac családfája, amelyen példaképként a legidősebb árusok is helyet kapnak, őket a nyitóünnepségen is köszöntötték. A 80 éves Lőrinc Ferencné ma is árusítja savanyúságait.

Lőrinc Ferencné, Magdi néni
„Második otthonom. Beteges vagyok most már, de ha két nap nem jöhetek, már minden bajom van, kihoznak a gyerekek, és árulok, meg ülve mindent megcsinálok.”

A piaci szezon legforgalmasabb időszakában nyitotta meg ünnepélyesen is a kapuit a megújult vásárcsarnok.

Polákovics Marietta – igazgató, Szombathelyi Városi Vásárcsarnok
„Több mint 200 kereskedőnk, árusunk, őstermelőnk, kistermelőnk, családi gazdaság árusít most a Vásárcsarnokban közel 700 asztalon, több mint 50 üzletben. 9.55 8 ezer m2-en.”

Az MMIK előtt 7 éve indult termelői piac is beköltözött a Vásárcsarnokba. A tervek szerint hamarosan heti 1 alkalom helyett folyamatosan árusítanak majd és a térségre jellemző ajándéktárgyak, kulturális programok is lesznek.

Kovács István – ügyvezető, Pannon Helyi Termelői Piac
„Pár éven belül már megfogalmazódott, hogy az lenne az igazán szép, ha ezeket a vidéki értékeket, termékeket meg tudnánk jeleníteni a középpontban, a központban.”

November 7-én a vasárnapi zsibvásár is indul a Vásárcsarnokban, szerdánként pedig minizsibit tartanak. A megújult szombathelyi piacra az egyházak képviselői közösen kértek áldást.