Hírek

Ünnepi előadóülést tartottak a Városházán a víz világnapja alkalmából csütörtökön

2023. március 24., 22:05

Ünnepi előadóülést tartottak a Városházán a víz világnapja alkalmából csütörtökön. Öt szakmai előadás hangzott el a Magyar Hidrológiai Társaság területi szervezete, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Vasivíz Zrt. szervezésében. A világnap idei mottója: Változtass most!

Ünnepi előadóülést tartottak a Városházán a víz világnapja alkalmából csütörtökön

Az idei víz világnap jelképe a kolibri, egy régi mese nyomán: a kis madár egymaga kezdett erdőtüzet oltani. Miközben a többi állat kinevette, ő így felelt: megteszem, amit tudok. A kolibri a változás szimbóluma. Komoly üzenetet hordoz az idei mottó: Változtass most! - már nem lehet elodázni a rövid távon is eredményt hozó intézkedéseket, és ezért mindenkinek tennie kell - mondta az előadóülés megnyitóján Gaál Róbert vízügyi igazgató. 30 éve tartják világszerte a víz világnapját, de az 1993-ban kitűzött célokat még nem sikerült elérni. 

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Sajnos nem szűnik a vizek szennyezése, ezen változtatni kell, hiszen megfelelő minőségű vizet tudunk hasznosítani. A víztakarékos életmódot tovább kell propagálni, meg kell tanulni, hogy a csapadékvízzel gazdálkodjanak az emberek, a szürkevizeket újrahasznosíthassuk, hogy a körforgásos gazdálkodás a víz területén is jelentkezzen. A mezőgazdászoknak is át kell állniuk olyan technológiákra, ami kevesebb vizet igényel, és igazodnak a mai megváltozott klímához."

A vízközmű-szolgáltatók sajátosan értelmezik az idei jelmondatot. A tíz éve mostoha sorsú ágazat most, az önálló államtitkárság megalakulásával végre reményt lát a változásra.

Krenner Róbert - vezérigazgató, VASIVÍZ ZRt.
"Több mint tíz éve a minisztérium nem emelte a víziközmű-szolgáltatási díjakat, tíz évvel ezelőtti árakon kell szolgáltatnunk, ez meglátszik a közműveink állapotán is. Annak érdekében, hogy ezt a szolgáltatást, illetve az ivóvíz minőségét, mennyiségét és a szolgáltatás biztonságát fenn lehessen tartani, változtatni kell ezen a rendszeren."

A klímaváltozás, a túlnépesedés, a vizek túlhasználata veszélyezteti a vízbázist, ma már 2 milliárd ember él vízhiányos területen a világon. Itt Magyarországon is vigyáznunk kell felszíni és a felszín alatti vizeinkre, a tavalyi aszály megmutatta, hogy hamar megvan a baj, és rendkívül fontos a takarékos, tudatos vízgazdálkodás. Az előadóülés célja részben az volt, hogy az érdeklődők szakemberektől halljanak megbízható információkat a helyzetről. Déri Lajos a Felszíni vizek revitalizációja című, hamarosan megjelenő könyvről beszélt, de szó esett a megye szennyvízelvezetéséről, az AquaPinka projektről és a szennyvíziszap hasznosításának gyakorlatáról is.