Hírek

Vad- és halételek a nyugati végeken

2020. július 27., 14:23

A Kossuth Rádió országjáró Barangoló programsorozata szombaton Egyházashetyére látogatott, ahol a  Kemenesaljára jellemző ételeket mutatták be. A Nemzeti Művelődési Intézet is csatlakozott a renezvényhez, hogy a helyi gasztronómiai értékeket és szokásokat népszerűsítsék. Ilyen hagyomány volt régen a komatál, amelyet Vas megyében paszitának hívtak.

Vad- és halételek a nyugati végeken

Éles Krisztina - megyei igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet
A gyermekágyas kismamának régen, egy hétig legalább 10 napig, 12 napig éppen hol mi volt szokás, vitték az ételeket, hogy ne kelljen nekik főzni. A családot is ellátták, a kismamát is próbálták erősíteni, és ettől már közösségben érezhette magát, akár a kisbaba is.”

A jó hangulatú és zenével tarkított (08:00) programon, Majthényi László, a megyi közgyűlés elnöke a Vad- és halételek a nyugati végeken című kiadványát is bemutatta. (02:50)A könyv 77 receptet tartalmaz. Vasi horgászok, halőrök, vadászok receptjeiből válogatott a könyv szerkesztője, aki igazi kincsre is bukkant a két évig tartó kutatómunka során.

Majthényi László - könyvszerkesztő
“Szombathelyi Pannónia vendéglőnek a híres, leghosszabb ideig bérlő családjának, a Schmall-családnak a receptgyűjteménye, és a Scmall bácsi Szombathely melletti vadászterületeket is bérelt, és az unokája behozta a vadász naplóit is egyébként. ”

Érdekességként kerültek a könyvbe olyan receptek is, amelyeknek a hozzávalói ma már nem lelhetők fel a környéken, vagy időközben védetté nyilvánították azokat.
Ezúttal egy mangalicazsíron sisteregő szarvasünőmáj készült el (06:32-től) egy mesterszakács közreműködésével.

Prohászka Béla - alelnök, Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége
“Mindig nagyon jó érzés egy olyan emberrel együtt főzni, akinek fanatikusan elhivatottsága a gasztronómia, és benne egy ilyen embert ismertem meg. ”

A vendégek kóstolhattak ínycsiklandó ököruszály levest (26:28,)  vagy épp a helyiek specialitását, a gánicát.(08:39)

“Mi tavaly a borgátai fürdőn lecsóhoz csináltunk. Lecsó fesztivál volt, akkor mi legyen? Mit csináljunk?  csináljunk? Csülköset? Kolbászosat csinálj...Te, mondom, csináljunk gánicásat, mert mi gánicásak vagyunk.?  ”

Mindenkinek jutott hájas kráfli,  extra üzenettel.

Prohászka Béla
“A mai alkalommal főzés után nem nekem kell elmosogatni… ”

A vadételek kedvelői a 2021-es Magyarországon megrendezésre kerülő Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán sok hasonló Vas megyei kísérő programra számíthatnak.