Hírek

Választás - szombathelyi jelöltek

2024. június 07., 23:43

Négyen pályáznak a polgármesteri címre Szombathelyen, a 12 egyéni választókerületben pedig 49 képviselőjelölt méreti meg magát a vasárnapi önkormányzati választáson. A 17 fős közgyűlésbe 5-en kompenzációs listáról jutnak be. A választók arról is döntenek, kik képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben: 11 jelölőszervezet állított listát.

Választás - szombathelyi jelöltek

A csökkenő lakosságszám miatt tavaly át kellett rajzolni Szombathely választási térképét: 14 helyett 12 választókerületet alakítottak ki. Négy jelölőszervezet - az Éljen Szombathely!, a Fidesz-KDNP, a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesület és a Mi Hazánk Mozgalom - állított listát és jelölteket, összesen 47-et, ketten pedig függetlenként indulnak.
Az 1-es számú választókerületben, azaz a Kámon-Herény-Minerva városrészen Marton Zsolt, László Győző, Horváth Gábor, Szabó Dávid és Szekér István,
a 2-esben, vagyis a Stromfeld-lakótelepen Varga Zoltán Károlyné, Bokányi Adrienn, Mák Zsombor és Kádár Csaba, az Oladot magában foglaló 3-as körzetben Horváth Attila, Melega Miklós, Horváth Erik és Pintér Csaba, a 4. számú derkovitsi választókerületben Horváth Soma, Marton Zsolt Csaba, Lakner Gyöngyi és Jagodits Zsuzsanna, az 5-ös számú derkovitsi körzetben Pars Krisztián, Czeglédy Csaba, Saly Antal és Sipos Judit, a keleti városrészt és Zanatot lefedő 6-os számú választókerületben Issovits-Kovács István, Németh Krisztián, Kolonits László és Putz Attila, a belvárosi 7-es körzetben Illés Károly, Várallai Gábor, Danka Lajos és Lukács Dániel, a 8-asban, vagyis a KISZ-lakótelepen Hende Anita, Németi Csaba, Németh Ákos és Árvai György, a Joskar-Ola-lakótelepet magában foglaló 9-esben Kázmér Balázs, Ferenczy Balázs, Kelemen Krisztián és Takács Tamás, a déli városrészen, azaz a 10. számú körzetben Pődör Zoltán, Tóth László, Tóth Kálmán és Idrányi Zsolt, a 11-esben Szuhai Viktor, Pehi Orsolya, Csiszár Zsófia és Darázs Hajnalka, a 12-es választókerületben Ágh Ernő, Benkő Zoltán, Németh László és Gálffy Áron indul képviselőjelöltként.
20 helyett 17 fős lesz a közgyűlés a következő ciklusban, 12-en egyéni körzetből, 5-en kompenzációs listáról jutnak be.
A polgármesteri székért négyen szállnak versenybe: Balassa Péter, a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesület jelöltje, Nemény András jelenlegi polgármester, az Éljen Szombathely! jelöltje, Lenkai Nóra, a Fidesz-KDNP színeiben, illetve Danka Lajos, a Mi Hazánk Mozgalom részéről.
Nemzetiségi választás is zajlik majd vasárnap. Szombathelyen a horvátok, a németek és a romák 5-5, a szlovének 3 fős testületet választhatnak. Legtöbben, 427-en a roma nemzetiségi névjegyzékben szerepelnek.
Az Európai Parlamenti választáson 11 jelölőszervezet állított listát, közülük választhatnak a voksolók. Magyarország 21 képviselőt küldhet a 720 tagú testületbe.