Hírek

Változások a Munka Törvénykönyvében

2011. július 25., 17:42

Rövidebb lesz, és kevesebb előírást tartalmaz az új munka törvénykönyv-tervezet - mondják a szakértők. Az új szabályok egyértelműen a munkaadóknak kedveznek, míg a munkavállalókat számos pontban hátrányosan érintik. A nyugdíj előtt állók, a táppénzen lévők és a kismamák eddigi kedvezményei várhatóan megszűnnek, ha elfogadja a kormány a törvényjavaslatot.

Változások a Munka Törvénykönyvében

Rendkívül szűken fogalmaz, és nagyon kevés konrétumot tartalmaz a munka törvénykönyvének új tervezete - mondta el Horváth Csaba a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének régiós vezetője. A szakember szerint a javaslat több szempontból is kedvezőtlen a munkavállalók számára.

Horváth Csaba régióvezető, MSZOSZ
"Ami szomorú, hogy nagyon beszorítja a munkavállalókat, rendkívül rossz olyan szabályokat tartalmaz, amik a munkavállaló kiszolgáltatottságát növelik a munkáltatókkal szemben. Rendkívül bekorlátozza a felmondásokat , a szabadságot, a szakszervezetek jogosítványait, a műszakpótlékot."

A tervek szerint megszűnik a felmondási tilalom a várandós nők, táppénzen, szülési szabadságon lévők esetében. Felmondási idejük már a munkába álláskor megkezdődik, ami eddig 15-30 nap elteltével vette kezdetét. Már a távollét idején értesítheti a munkaadó, hogy nincs rá szüksége a továbbiakban. Ezen kívül a szabadnapok száma is módosul.

"Most meg majd csak 50 év után fog járni a 30 nap szabadság, kicsit beszűkítve ezt is."

Horváth Csaba szerint az új törvény egyértelműen a munkaadóknak kedvez.

"Ez a munka törvénykönyv már a kis és középvállalkozókat ösztönözné a foglalkoztatásban, a régi munka törvénykönyve pedig egyértelműen a nagyvállalatoknak szólt."

- ezt már Kövesdi Zoltán ügyvéd mondja. Szerinte a kis- és középvállalkozói réteg nem tudta volna a munkavállalói járulékokat és végkielégítéseket kifizetni, ezért csökkenteni kellett ezeket. A mostaninál kevesebb végkielégítésre számíthatnának a dolgozók, a nyugdíjasok pedig nem is kaphatnak.

Dr. Kövesdi Zoltán ügyvéd
"A munkaadók számára nagyon nagy kedvezmény, hogy az éjszakai pótlék összege 15 százalékra módosul, ez jelentős csökkentés. Egységes bérpótlék lesz az időszakos, vagy más munkavégzők részére 50 százalékban."

Nem tiltaná a törvény a munkaszüneti napon való munkavégzést, de 100 százalékos bérpótlék megfizetéséhez kötné. Az ügyvéd szerint az eddigi törvény egyoldalú volt, és főként a munkavállalóknak kedvezett.