MNB - 2
MNB

Hírek

Változások július 1-jétől

2011. július 01., 17:14

Július elsejével több változás is életbe lépett. Megszűnt a passzív táppénz, soronkívüliséget élveznek viszont a táppénzen lévők a szakrendeléseken. Újra lehet jelzálog alapú devizahitelt felvenni, holnaptól viszont véget ér a kilakoltatási moratórium.

Változások július 1-jétől

2009-ben ugrásszerűen megnőtt a passzív táppénzt igénybe vevők száma. Vas megyében akkor néhány hónap alatt megtízszereződött a számuk, és a nekik kifizetett ellátás összege is többszörösére nőtt. Valószínűleg a gazdasági válság miatt munkahelyüket elvesztők éltek ezzel a lehetőséggel. A munkaviszony megszűnése után még 30 napig járt az úgynevezett passzív táppénz, mostantól ez megszűnik. Az Országgyűlés döntése alapján viszont a mielőbbi gyógyulás érdekében elsőbbséget kell, hogy kapjanak a szakellátásban a táppénzen lévők. A Markusovszky Kórházban a napokban dolgozzák ki azt a rendszert, hogy miként tudják biztosítani számukra a soronkívüliséget. Július elsejétől a mentők veszik át a betegszállítók irányítását, ha a szállítás megyehatárokon át történik. Így például tömeges baleset esetén ezeket az aktív gépjárműveket is riasztani tudják. A betegszállítások megrendelése azonban továbbra a megszokott módon történik.

Megszűnik a MÁV-nál az 55 évesnél idősebbek 20 %-os kedvezménye, az elővételben megváltott érvényes jegyek még felhasználhatók, vagy visszaválthatók.

Július 2-től véget ér a kilakoltatási moratórium. A bankok mennyiségi és területi korlátozásokkal kezdhetik meg a rossz hitelállomány leépítését. Október 1-ig csak a 30 millió forintnál értékesebb, 20 milliónál nagyobb hitellel terhelt lakóingatlanok 2 %-át értékesíthetik, később megszűnik a mennyiségi korlát.