Hírek

Vármegyeszerte károkat okozott a hétvégi vihar

2024. január 08., 17:57

A 80-90 km/órás széllökések miatt több helyen fák dőltek ki, ágak szakadtak le, tető és jelzőlámpa is megrongálódott. Nemesbődön egy 14 méter magas fenyőt fordított ki tövestől a szél, Csákánydoroszlóban útra dőlt fának ütközött egy autó, Bozsokon nyárfa zuhant a régi malomépületre, Szombathely Fő terén pedig kidőlt a város karácsonyfája. A szél holnapra csillapodik, de marad a fagyos idő.

Vármegyeszerte károkat okozott a hétvégi vihar

Az ISISCom webkameráján látszik, hogy egyik pillanatban még áll a város karácsonyfája a Fő téren, a másikban pedig eltűnik a képről. A kilenc méter magas, fényfüzérrel díszített jegenyefenyő nem bírta a viharos szelet, tegnap éjszaka kifordult a helyéről. Szerencsére nem járt arra senki, és kár sem keletkezett.
Szombaton a sok eső feláztatta a talajt, emiatt a vasárnap érkező vihar sok helyen fákat csavart ki. A 80-90 km/órás széllökések miatt útra, parkoló autóra is dőlt fa, nagyobb ágak szakadtak le.

Bozsokon a régi malomépületre zuhant egy öles nyárfa, megrongálva a tetőszerkezetet. A tűzoltók motorfűrésszel feldarabolták és eltávolították a fát. Az egységeket vasárnap reggel óta több mint 40 kárhelyszínre riasztották, vonultak hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók is.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Volt olyan kárhelyszín Szombathelyen, ahol épület tetőlemezét szabta fel a szél, itt a tűzoltók eltávolították a meglazult elemeket és azt rögzítették. Szombathely térségében kidőlt fa akadályozta a közúti forgalmat, a tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el a kidőlt faelemeket."
 
A Zanati út-Szövő utca kereszteződésében jelzőlámpát tépett le a szél, magasbólmentő jármű segítségével helyezték vissza a tűzoltók. A berendezés még ma délelőtt sem működött rendeltetésszerűen. A tűzoltók még ma délelőtt is több helyen dolgoztak, a Bem József utcában például kidőlt nyírfát kellett szétfűrészelni. A kárfelszámolás folyamatos.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Arra szeretném kérni a lakosságot, hogy ha karvastagságú kidőlt fát vagy faágat lát, ne egyből a tűzoltókat riassza, amit magunk el tudunk távolítani, tegyük meg. Ilyenkor leterheltek a tűzoltó erők, az emberi élet mentése az elsődleges. Aki leszakadt vezetéket, nagyobb kidőlt fát lát, vagy emberi életet lát veszélyben, a 112-es segélyhívó számon kérjen segítséget."

Decemberben 100, most szombaton egyetlen nap alatt 20 mm eső esett. Tegnap hajnalban érkezett meg az igazi téli hideg, erős széllel. Emiatt ma napközben a -3 fokos hőmérsékletet inkább -15-nek érzékeltük.

Pétervári Tibor - észlelő, HungaroMET Kft.
"Gyakorlatilag megvan a téli átlagos csapadék, ha a tél hátralévő részében egyáltalán nem esne, akkor is átlagosnak lehetne mondani, de valószínűleg még fog esni. Bár ez a száraz levegő, ami érkezett hozzánk, ebben nincs sok csapadék, szállingózik a hó, de nem jelentős. Tegnap 80 km/órás volt a legerősebb széllökés észak-északkeleti irányból, ma éjszaka pedig szintén 80 km/órást mértünk többször is, ezek észak-északnyugatiak voltak."

A vihar holnap este csillapodik, a péntek lesz ismét szelesebb. A hőmérséklet egész héten alig-alig emelkedik fagypont fölé,  jövő hét közepén várható némi enyhülés.